tisdag 18 september 2012

Nudist, javisst!!

... ja det var min första spontana tanke efter att ha sett en ryslig TV-dokumentär för ungefär en månad sedan. 

"Modets offer" hette den. Den handlade om modeindustrins offer, de som finns bakom kulisserna. De som ser till så att vi kan konsumera och vältra oss i nya och billiga skor och kläder. Fattiga människor i Asien som tjänar i princip "nada" samtidigt som de marineras både ut- och invändigt med gifter.

Krom är förbjudet i Europa pga att krom blir något som kallas för krom 6 vid höga temperaturer. Detta är ett ämne som är mycket cancerframkallande. Vad gör man då? Jo, man förlägger produktionen i fattiga länder utanför Europa istället.
De visade garveriarbetare i Bangladesh som arbetar för knappt 10:-/dag!!Och som inte har en aning om att det är gifter de arbetar med. Skyddsutrustning, vad är det?? Dessa arma stackare jobbade helt utan skydd, och restprodukter spolades bara rakt ut på gatan.

Kinesiska arbetare satt och klistrade skor med ångor av toulen rakt upp i näsan...
Toulen är ett färglöst, lättflyktigt och mycket brandfarligt lösningsmedel som används i färger, lacker och lim. Det påverkar centrala nervsystemet. Inandning kan ge yrsel, huvudvärk, illamående, trötthet, berusning och medvetslöshet redan vid mycket små mängder. Vid längre tids exponering kan det ge upphov till nervositet, aptitlöshet, stickningar och domningar i armar och ben. På hud kan toulen orsaka rodnad, hudsprickor och kontakteksem. Vidare kan kan det påverka koncentrationen av könshormoner, orsaka menstruationsstörningar och kromosomskador.
...rakt upp i näsan och utan skyddshandskar. Kanske något att tänka på nästa gång du handlar skor "Köp tre par - betala för två"...

Vidare behandlades hur det går till vid produktionen av jeans. För att få fram de slitna effekterna som många vill ha sk "stonewash" använder man metoden att sandblästra plaggen. Turkiet som är en stor jeansproducent har förbjudit denna metod pga dess hälsovådlighet. (Vid sandblästring sprutar man stora mängder finkornig sand mot de partier som ska se slitna ut. Detta genererar stora mängder damm som i sin tur ger den allvarliga lungsjukdomen "stendammslunga"). Vad gör dom stora klädföretagen då? Jo, flyttar produktionen till Bangladesh där det inte finns något som helst skyddsnät vare sig för arbetarna eller miljön. Skrämmande om du frågar mig!! 

Förutom risken för stendammslunga exponeras arbetarna av alla kemikalier och tungmetaller som finns i jeans (men det gör även vi konsumenter). Det är en riktig "gosig" cocktail som kan komma alltifrån färg till nitar och detaljer. Tex. använder man formaldehyd (som är allergi- och cancer framkallande) i slutet av tillverkningen för att skapa konstgjorda slitna veck i ljumskar och knän. Ajaj! 

Men, tänkte jag då genast, ekologiska kläder. Det försöker jag ju handla i möjligaste mån. Det måste ju vara bra!?!
Men se tji fick jag! Det visade sig att de stora jordbruk som odlar "ekologisk" bomull använder genmodifierade plantor som fungerar bra de första åren. Sedan angrips dessa av skadedjur som bekämpningsmedlen inte biter på. I sin desperation besprutar bönderna dessa grödor än mer. Moment 22... 
Och när man sedan kommer till färgningen av dessa ekologiska plagg så visade det sig att det ekologiska tyget fick "bada" i samma bad som konventionellt framställda tyger. Det finns inte något helt ekologiskt alternativ berättade en av tillverkarna som medverkade i filmen. 

Allergiframkallande azofärgämnen och dispersionsfärgämnen är något som används vid färgning av kläder. Filmen visade på arbetare som stod barfota i stora kar med färgningsvätska upp till knäna. Det gjorde mig så ont att se! Både för de fattiga arbetarnas skull, och för min egen - att jag som ovetande konsument medverkat till detta.

Men det är ingen ursäkt att man har varit ovetande, man har ett ansvar att ta reda på vad det är man konsumerar. Man har ett ansvar för HUR man konsumerar. Här hemma i Sverige handlar mycket om slit o släng. Har du tröttnat på något så släng det o köp nytt... Så är den allmänna jargongen i samhället, och de stora producenterna av kläder, förbrukningsvaror och hemelektronik berättar dagligen för oss att vi blir sååå mycket lyckligare av att konsumera mera!!

Men vi kan göra skillnad! Tänk en gång till nästa gång du lockas av något frestande erbjudande på skor eller kläder. Behöver jag detta? Det är kanske inte nödvändigt med 17 par skor... Är det rimligt att ett ekologiskt bomullslinne på tex Lindex kan kosta 79:-? Knappast!! Men det går att få tag på ekologiska textilier, men då får man leta bland småskaliga producenter av både bomullen och kläderna - och då är prislappen en helt annan...

Själv har jag beslutat att inte sälja mer kläder när de som finns i lager är slut. I alla fall inte förrän jag hittat ett alternativ som känns etiskt och miljömässigt riktigt. 

Dagens inlägg blev långt och helt utan en massa piffiga bilder. Men det finns inget piffigt alls med detta allvarliga ämne. Jag hoppas att detta har väckt en eller flera tankar hos er som läst det!

....men nudist - det får jag nog backa på i alla fall...

                          Lev väl!
                          /Lotta


 

2 kommentarer:

  1. Tänkvärt! Verkligen mycket tänkvärt!!

    Jag är en av alla dom som har noll koll på vad jag konsumerar. Håller med om att vi alla har ett ansvar, men det känns liksom inte helt enkelt att gå tillbaks i varje konsumtionskedja och ta reda på ifall denna prylen tillverkats på ett rekorderligt sätt.
    Det gäller ju liksom inte bara skor och kläder, utan leksaker med alla giftiga plaster! Mat, med allt från besprutade grönsaker, till ägg värpta av stackars trångbodda hönor och kött slaktat från grisar som götts och levt ett ovärdigt liv - för att ge oss mat på bordet.
    Det är inte lätt det där.

    Man skulle ha mer miljötänk redan i skolan. Tänker på sonens stentvättade (sandblästrade) jeans med veck i knävecken...har svårt att tro jag skulle kunna locka honom till att gå i ekologisk bomull istället. Men kanske om man började då dom är små...och allra helst i skolan då, för det vet ju alla hur det där med grupptryck funkar...

    Må så gott!
    Och tack för informationen!

    Kram!

    SvaraRadera
  2. Ja, visst var livet enklare innan man blev "upplyst", men man behöver ju inte krångla till saker. Handla mat som är ekologisk och fairtrademärkt - då vet man att djuren haft det betydligt bättre, att en massa trix inte blandats i, att man inte har besprutat grönsakerna och att arbetarna inte har missbrukats. Beträffande leksaker; köp inte plast - finns mycket fint i trä.
    Håller med om att mer miljötänk i skolan hade varit välkommet! Mina söner är oxå jeans-killar, och där önskar jag att det hade funnits bättre alternativ. Känns inte bra att veta att deras ben exponeras för så mycket gifter dagligen...
    Stort tack för dina reflektioner!

    SvaraRadera