lördag 14 september 2013

Än finns möjlighet


Än finns möjligheten att skörda örterna ute i trädgården, och göra fina salt och vinägrar.
Kryddörterna är så himla fina just nu, och det skulle vara så synd att inte använda dom.


Jag använder ekologisk äppelcider som bas, och sedan är det bara fantasin som sätter gränser. Chili, vitlök och rosmarin blev en variant. Den älskade dragonvinägern har det blivit många flaskor av, blåbärsvinäger, hallonvinäger och till och med lavendel går bra att lägga i vinäger.

Lavendelvinäger

Det är så härligt att ha ett helt litet förråd av olika vinägersorter. Nästan som att ha en liten skattkammare.
När längtan efter sommaren blir svår plockar man fram lite av sommaren som vi stoppat på flaska, och låter detta förgylla kalla, vintriga dagar. 
I en gryta, i en vinägrett, eller som uppfriskande och hälsobringande dryck. Det är väldigt gott att ta en liten skvätt av någon bärvinäger eller lavendelvinäger i ett glas, fyll upp med "bubbelvatten" och rör ut lite honung i detta. Gott och uppfriskande - surt och sött på en och samma gång. Och väldigt, väldigt hälsosamt...

 Fortsatt trevlig lördag hoppas jag att ni kommer att ha!
                               /Lotta

6 kommentarer:

  1. Jag är extremt dålig på att använda vinäger i matlagning, hade varit roligt att bli bättre på det :)

    Ha en fortsatt fin helg!

    Kram Anna

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är bara till att "träna". En liten dutt här och där i matlagningen till att börja med - sen är man fast...

      Radera
  2. Låter helt fantastiskt!
    Snacka om en toppen bra gåbortpresent.
    När kommer du hit? ;)
    Kram!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, det är verkligen fina och uppskattade gåbortspresenter.
      När vill du att jag ska komma :)?

      Radera
  3. Så vackert det blev med lavendeln! Flaskorna blir dessutom ett fint blickfång:-)

    Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Visst blir det! Men det mesta bli vackert med lavendel tycker jag.

      Radera