lördag 14 juli 2012

Innan regnet

Innan dagens obligatoriska regn hann jag ut en vända och få tag på lite grönska. 

Äntligen hittade jag RÖDKLÖVER som inte växer längs vägkanten eller in till någon åker. Detta fynd gjorde jag istället runt en studsmatta! Tänk, denna gröda som väl oftast klassas som ogräs har varit så svår att hitta.

 
Rödklöver (Trifolium pratense) är en ört som använts främst pga sin inflammationshämmande effekt. I hudvård är den bra att använda till åldrad och/eller känslig hud. Den innehåller effektiva växtöstrogener och är mycket användbar vid PMS och övergångsbesvär.

Enklaste sättet att invertes få ta del av rödklöverns terapeutiska effekt är antingen genom att du gör en vinäger av blommorna, eller att du brygger ett te på färska eller torkade blommor. Vinäger är busenkelt att göra; blommor + äppelcidervinäger på en ren flaska. Låt detta stå och dra i minst sex veckor, och gärna längre. Ta en liten skvätt i ett glas vatten dagligen. 

För utvärtes bruk kan man antingen göra en sk infusion (är som ett te son du förvarar kallt), och använder som ett ansiktsvatten att badda ansiktet med, annars kan du doppa en kompress av tyg i den ljumma infusionen och lägga över ansiktet några minuter. 
Ett annat alternativ är att lägga blommorna i olja (sk maceration), låta dessa dra några veckor och sedan sila ifrån växtdelarna. Den fina oljan använder man sedan till att koka salva av :). Dagens klöverblommor hamnade i olivolja, och skall så småningom bli ansiktsbalsam.


Min lilla planta av Fransk dragon växer och frodas, och idag blev det därför oxå lite dragonvinäger gjord.
Samma princip här som för rödklövervinäger; några kvistar dragon i rena flaskor, fyll på med äppelcidervinäger tills det täcker dragonen. Rör lite med en grillpinne så att eventuella luftbubblor försvinner. Lagra svalt.
Gott att använda som bas i vinterns vinägretter och dressingar.




Nu är det soffläge resten av lördagen för min del :)...


                          Lev väl!
                          /Lotta

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar