måndag 5 november 2012

Julsnaps

Ja, innan vi hinner blinka är det dags för den tjocka mannen med det vita skägget att komma och besöka oss. 

Vissa julförberedelser vill man liksom dra på, medans andra kan man inte skjuta på. De ska ha viss tid på sig att "mogna" för att sedan kunna avnjutas lagom till jul. 
Dagens recept på julsnaps har jag hittat i förra årets upplaga av Jeanne d´Arc Magasinet. Enligt receptet skall den stå minst en månad, gärna upp till ett år. Jag testade det redan i fjol, men då fick den bara stå i två veckor, sedan silades den ner och blev julklapp till pappa och svärfar. Hur den smakade? Vet ej - jag dricker inte snaps (har aldrig gjort det faktiskt).
JULSNAPS
1 flaska "snapssprit"
1 dl mandel
1 dl russin
1 msk kryddnejlika
1 vaniljstång
1 muskotnöt
2 kanelstänger
15 pepparkorn
en liten bit färsk ingefära i skivor

Klipp vaniljstången i bitar, dela på muskotnöten. Lägg alla ingredienser i en burk eller flaska och fyll upp med sprit/brännvin. Låt stå och dra minst en månad, men gärna upp till ett år. Sila och häll upp på vacker flaska.
I väntan på tomten...
Förra året tyckte mannen att det skar i hjärtat när russinen och mandeln åkte i soporna. Han erbjöd sig att äta upp alltihopa, kanske med lite grädde till tyckte han...
Men med Emil och Griseknoen i minnet blev det stopp och belägg för det stålleprovet!!

                            Lev väl!
                            /Lotta
 

3 kommentarer:

  1. Mmm..låter gott även om jag inte är en snapsälskare jag heller:-)
    Däremot har jag bakat kanelkakor idag som blev jättegoda!

    Kram Cecce

    SvaraRadera
  2. Hur är receptet till kanelkakorna??

    Helena

    SvaraRadera
    Svar
    1. Kanelkakorna är det inte jag som har bakat, utan det är Cecce. På hennes blogg Ceccesblogg.blogg.se finns massor med recept på olika bakverk. Receptet på kanelkakor publicerade hon den 5/11 i år. Hoppas du hittar receptet där. Lycka till!
      /Lotta

      Radera