fredag 16 november 2012

Honung

Såg på TV4 nyheterna i går kväll att svenska forskare hade forskat på detta med honung och sårläkning. 

Man har sedan länge visst om att honung har en hel rad hälsobringande egenskaper, och att det bland annat är väldigt bra för hud och vid sårläkning. Nu har man även konstaterat att detta guld från våra små vänner , honungsbina, kan ta död på antibiotika resistenta bakterier! Visst är det väl fantastiskt?!? Att man med denna helt naturliga råvara kan läka svårläkta sår. Jag blir så glad när jag hör och läser om sådant :)!

Man har kommit fram till att det är mjölksyra-bakterier i binas magar som har denna effekt mot otäcka basselusker. Men enligt dessa forskare är det inte bara till att gå till affären och köpa vilken honung som helst. Den "vanliga" honungen vi hittar i affärerna är sk . "mogen", och har en för hög sockerhalt för detta ändamål. Den honung man efterfrågar för detta ändamål är oprocessad honung typ från vildbin, vildhonung, med en sockerhalt under 20%.

Därmed inte sagt att vår honung från affären skulle vara något dåligt. Tvärtom så är detta en fantastisk produkt som gör susen både vid förkylning, hosta och halsont. En klick honung på en tesked direkt i munnen vid hosta ger lindring ganska omedelbart, likaså vid halsont. Kok te på tex. salvia, timan och oregano och söta med lite honung, och du har en riktigt dundermedicin för onda halsar. (Kanske inte det godaste att sörpla i sig, men ack så effektivt!)



Vid gårdagens anförande på sjukhuset bjöd jag på cashewhötsbollar sötade med just honung. Försvinnande goda raw-food snacks :)!!

CASHEWBOLLAR

5 dl naturella cashewnötter
1 kruka citronmeliss
Rivet skal från en ekologisk citron
½ msk pressad citronsaft
4 msk honung

Kör nötterna i matberedaren till ett fint mjöl. Blanda i citronmeliss, citronskal och citronsaft. Kör igen så allt blandas. Klicka i honungen och kör tills det går att forma massan till bollar. Förvara i kylen. (Går även att frysa).

Jag hittade detta recept på nätet, men tror att det härstammar från någon av Erica Palmcrantz Azis böcker. Mycket enkelt att göra och gott att äta!! Osså får du bra fetter från nötterna, ett glatt humör av citronmelissen och alla honungens hälsobringande egenskaper...

Nu väntar tre jobbenätter för mig igen, men jag hoppas ändå kunna servera er något kul här på bloggen i helgen. Men till er alla som är lediga (och även er som jobbar) vill jag önska en fin helg!

                           Lev väl!
                           /Lotta


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar