torsdag 24 november 2011

Klokt beslut!

EU har efter många om och men äntligen beslutat att godkänna det naturliga sötningsmedlet Stevia som livsmedel i alla medlemsstater. Från 2:e december är det tillåtet att sälja här i Sverige.

Stevia eller sötflockel är ett växtsläkte som ursprungligen kommer från Paraguay. Växterna innehåller glykosider som är upp till 400 gånger sötare än socker och används som sötningsmedel. Den art som vanligen används är Stevia rebaudiana.
I Japan har man använt Stevia sedan 1970, och detta har ca 40% av marknaden för sötningsmedel. I Paraguay har man använt örten sedan århundrade tillbaka, dels som örtmedicin, och dels som sötningsmedel för varmt ört-te (Yerba).

Vad är det då som gör detta sötningsmedel så speciellt? Jo, det är så här; 2006 gjorde WHO en grundlig utvärdering av de senaste studierna av steviosid och steviols gjorda på både människor och djur. Man fann då att steviosid har visat vissa tecken på farmakologiska effekter hos patienter med hypertoni eller med typ 2-diabetes. Med andra ord; användandet av Stevia kan ha en gynnsam effekt på både blodtryck och blodsocker! MEN därmed inte sagt att om du lider av högt blodtryck eller diabetes skall du sluta med din medicinering du fått utskrivet av läkare och istället börja självmedicinera med Stevia. Det du däremot kan göra föra att stötta din kropp naturligt, är att använda detta naturliga alternativ istället för att belasta din kropp med articifiella sötningsmedel.

Så, välkommen in till Brunnshälsan som kommer att ha detta fantastiska sötningsmedel till försäljning (förhoppningsvis från i mitten av december).


Lev väl! /Lotta

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar