lördag 18 januari 2014

Om att kurera envis hosta

L inhalerar ångan från eteriska oljor

Yngste sonen här hemma dras med en väldigt envis hosta sedan en vecka tillbaka. Ni vet en sån där hosta som bara fortsätter och fortsätter, och gör nätterna till en plåga då sömnen får stryka en hel del på foten.

I början av veckan provade han på att ta "traditionell" hostmedicin av det starkare slaget, utskriven på recept av läkare. 
Det blev inget bra alls! Han hostade värre än innan hostmedicinen, så det var inget som funkade alls.

Då blev det till att ta till mammans "häxkonster" som han kallar det när jag använder mig av alternativa metoder istället.
En droppe ren eterisk olja från Cederträ Atlas masserades in på framsidan av hans hals. Vatten koktes och två droppar vardera av Eucalyptus Radiata och Timjan tillsattes detta vatten och han fick sedan inhalera ångan under handduk i ca fem minuter. Efter detta fick han svälja en tesked honung precis som den är, alltså inte utblandad i något. Till sist fick han med sig en bomullstuss med en droppe vardera av ovan nämnda oljor. Denna tuss stoppade han i sitt örngott, och hade på så vis med sig doften hela natten.

Timjan har kramplösande effekt på spasmen som uppstår i luftvägarna vid hosta,därav den hostdämpande effekten. Utöver detta har denna olja också starkt bakterie- och virushämmande egenskaper, vilket inte är helt fel vid luftvägsinfektioner. Men man får vara lite försiktig och veta vad man gör när man använder just timjan eftersom det är en väldigt stark och irritant olja.
Även Eucalyptus ger bakterier och virus en match, samtidigt som den hjälper andningen och syresätter blodet. Radiatan som jag använde är en mild och snäll sort av eucalyptus, och går utmärkt att använda på både barn och gamla.Hostan gav med sig nästan omgående, och han fick några lugna timmar med sömn. Effekten satt dock inte i hela natten, utan det blev en hel del hostande på efternatten.
På det hela taget blev han dock nöjd med sin medicinering, och har själv bett om att få upprepa kuren flera gånger de senaste dagarna.

"-Det känns jätteskönt med den här ångan i ansiktet mamma - det skulle man göra även när man inte har hosta" var hans omdöme.
 Ett gott betyg av mammans häxkonster :). 

Själv känner jag mig tacksam och vördnadsfull inför den Stora Modern (som inte är jag då...), som så generöst delar med sig av sina gåvor.

Ha en fin lördagskväll!

/Lotta

2 kommentarer:

  1. Men vad bra!! Tänk vad mycket bra naturen har att erbjuda! Lakrits har slemlösande egenskaper och också bra vid hosta.

    Hoppas han tillfrisknar snart!!

    Kram Cecce

    SvaraRadera
  2. En sådan hosta har mannen oxå se´n över en vecka tillbaks...och chefen se´n tre veckor tillbaks...så här hostas det från morgon till kväll!

    SvaraRadera