onsdag 14 december 2011

Älskade kanel!

Jag är tokig i kanel!

Kanel, Cinnamomum zeylanicum, är innerbarken från ett vildväxande träd från Sri Lanka. Söt, varm men ändå lite pikant brännande. Både smaken och doften är helt oemotståndlig!  Unik och ytterst behaglig. December och jul är verkligen kanelens månad, så mycket gott att både äta och dricka, som innehåller just denna fantastiska krydda. Den kan användas i både dryck och mat, både huvudrätter, desserter och bakverk - man blir glad av vilket som!

Men december är inte bara "kanelens tid", utan tyvärr även förkylningarnas och infektionernas tid. Var och varannan hostar, snörvlar och har ont i halsen. Vad göra??

Då har vi vår vän herr (eller fru) Kanel att tillgå! Den har ett flertal terapeutiska egenskaper. Den är både värmande och stärkande, lindrar förkylning och återställer energinivåerna. Den aktiva substansen i kanel är den flyktiga oljan kanelaldehyd. (Det är även denna olja som gör kanelen så kulinariskt värdefull).

Kanel är aktiverande och stimulerar blodcirkulationen. Den hjälper kroppen att övervinna influensa, förkylning och feber. Dess kraftfulla antibakteriella, svampdödande och antivirala egenskaper kan hålla många kroniska och akuta infektioner på avstånd, då inklusive urinvägsinfektioner och halsfluss. Den sammandragande effekten hjälper till att stilla näsblod, är bra mot snuva och dämpar rikliga menstruationer.
Kanel har även en lindrande effekt vid dålig matsmältning med lätta magbesvär typ halsbränna, sura uppstötningar, rapningar, magkurr och gaser. Utvärtes kan den användas som antiseptisk tvätt vid sår, insektsbett och huvudlöss.

Sååå mina vänner- vad väntar ni på? Ut i köket och ställ fram kanelen på bästa möjliga plats, och ta alla tillfällen i akt att njuta av denna lilla vän. ( Man som med allt annat - LAGOM är bäst! Överkonsumtion av såväl kanel som allt annat är aldrig att rekommendera).

Lev väl!
/Lotta

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar