onsdag 24 oktober 2012

Att ta tillvara

Hösttid är skördetid. Fast oktober börjar gå mot sitt slut så finns det fortfarande mycket att skörda och ta tillvara. 

Min lilla örtagård prunkar fortfarande. Timjan, kyndel, rosmarin och oregano är hur fin som helst. Salvian är som värsta djungeln och även mejram plantorna ger fortfarande mycket glädje även om de börjar se lite skamfilade ut.

Häromdagen fick jag ett par kassar fallfrukt av mamma. Sådana äpplen som räfsats upp från gräsmattan och bara skulle kastas. Lite ojämna i storlek och kanske inte så vackra i skalet, men dock äpplen. Helt obesprutade, mogna och fina.

Fallfrukt
Föregående års födelsedagspresent är en råsaft-centrifug, och den kommer mycket väl till pass vid sådana här tillfällen.
En och en halv timme tillsammans med denna och en hel hög äpplen kunde jag nöjd konstatera att det var värt det...

Äppelmust "Home made style"
... fem liter färskpressad äppelmust. Helt naturligt och SÅÅÅ gott!

En liter i kylen, en till sonen i Ystad och tre liter i frysen. Det är riktigt lyxigt att kunna ta fram och tina upp en flaska att ha vid en mysig söndags frukost, eller varför inte koka upp tillsammans med kryddor och ha istället för glögg vid decembers mysstunder.

Och tänk - desssa äpplen skulle bara hamnat i soptunnan eller komposten...

                          Lev väl!
                          /Lotta

1 kommentar: