torsdag 28 juni 2012

Fulingar!!

STORFULINGAR!!
Dagens inlägg spinner vidare på gårdagens tema om att tänka på vad man använder för produkter, och hur vår hudvård påverkar miljön.

Visste du att mjällschampo som används dagligen av miljontals människor är en riktig "fuling"? Om inte, så kan jag lova att så är det!

Zinkpyriton är ett medel som används för att förhindra tillväxt av mikroorganismer. Det har använts flitigt i båtbottenfärger för att förhindra att bla. alger får fäste på båtarnas skrov. Ett "litet" krux med dessa färger är att enligt Kemikalieinspektionen är Zinkpyriton "mycket giftigt för vattenlevande organismer".  Som påföljd till detta har man förbjudit Zinkpyriton i båtbottenfärger, med undantag av båtar i yrkestrafik.  Detta för att skona havsbottnarna, men även av omsorg för de som utför målningen eftersom det är ohälsosamt att få stänk av färgen på kroppen och i ögonen.

Varför pratar jag då om båtbottenfärgar när det är hudvård som brukar avhandlas här i bloggen?

Jo, det är så fint att Zinkpyriton används i hudvård och kosmetika som konserveringsmedel, och i mjällschampo används det som aktiv substans för att förhindra de jästsvampar som orsakar mjäll. Mysigt va?!?

Natruskyddsföreningen gjorde 2003 en undersökning om användandet av Zinkpyriton i mjällschampon. Den visade man på svenska marknaden detta år sålde mjällschampo innehållande minst 10 TON(!!) Zinkpyriton, och man sålde båtfärger innehållande med 2,4 ton Zinkpyriton. Alltså använde man fem gånger så mycket i Schampo som i båtfärg!

Eftersom det inte finns någon lagstiftning som reglerar användningen av detta i hudvård är det fritt för tillverkaren att använda det som man tycker...

Man testade ämnets giftighet genom att hälla en halv tesked (3ml) mjällschampo med 0,8% halt av zinkpyriton i ett 1000-liters akvarium. Ett dygn efter att schampot tillsatts släppte man i fiskar. Efter fyra dygn var hälften av fiskarna döda. Så giftigt är det!! Samtidigt är det extremt irriterande för slemhinnor och ögon, och man uppmanas att skölja med rikligt med vatten om man skulle få ämnet i ögonen.

Hmm, och det är schampo vi pratar om... Hur stor är inte sannolikheten för att man skall få det i ögonen när man duschar och tvättar håret?? Det blir kanske en nyrenässans för de där "badskärmarna" men hade om huvudet för att undvika lödder i ögonen när man var liten!

Återigen; upp till kamp mot fulingar, och börja ta ansvar för din konsumtion!

Puh, detta blev ett långt inlägg, men det är viktiga saker som är svåra att göra kortisar av. I morgon berättar jag om alternativ till mjällschampo vid hårbottensproblem.

                            Lev väl!
                            /Lotta

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar