söndag 24 juni 2012

Den som följer solen

Idag har vädergudarna varit på Österleningarnas sida.
Det tackar vi speciellt för efter att ha firat midsommarafton inomhus i sex timmars oavbrutet regnande igår! Lite svårt att finna den rätta midsommarkänslan liksom...

Solen har lyst från en klarblå himmel, och det har varit varmt o skönt. För en annan som är "ört-nörd" gäller det då att passa på att ut och plocka i naturens skafferi. Ringblommor, fläder och nyponrosblad blev dagens "fångst".


Ringblomma (Calendula officinalis)är en av våra största healers. Den har starkt läkande och bakteriedödande egenskaper. Den är oslagbar att använda vid sårläkning. Salva gjord på bivax och ringblomsolja från maceration (= örtudrag i olja) med ringblomma och olivolja blir en riktig dundersalva att använda vid tex. hälsprickor och torrsprickor på händerna. 

Namnet ringblomma lär betyda "den som följer solen".
Ringblommans botaniska namn berättar att den blommar varje månadsskifte; calendae betyder första dagen i varje månad. Nu tycker jag att mina ringblommor blommar mest hela tiden förstås...

Hela växten är ätbar, men det är de nyutslagna kronbladen som smakar bäst. Dom kan ätas färska i sallad, eller användas både färska och torkade i bröd och risrätter. 




Dagens skörd av kronblad lades i olivolja, och kommer att utgöra basen i många salvor och balmer till hösten och vintern.




Så nu får de "gosa till sig" i mitt köksfönster några veckor, tills det är dags att sila från bladen, och kvar blir en fantastisk läkeolja.


I nästa inlägg får ni se vad jag hittat på med rosenbladen...
Tills dess - allt gott åt er alla!


                             Lev väl!
                            /Lotta
 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar