måndag 12 november 2012

Fantastiska kropp

Våra kroppar är våra tempel sägs det. Helt fantastiska. Bara finns där, och så länge dom fungerar som dom ska så skänker vi dom väl inte så där jättemycket uppmärksamhet. Räknar liksom bara med att dom ska finnas där och tjäna oss och våra syften oavsett hur vi använder dom eller matar dom...

Är det då inte konstigt att vi inte hedrar dom mer än vi gör idag? 
I stället för att ge våra kroppar den respekt de förtjänar i form av vila, motion och högvärdig näring stressar vi runt som skållade råttor och stoppar i oss "mat" med en massa konstiga E-nummer och ingredienser samtidigt som soffan är sjukt lockande eftersom orken tryter efter långa arbetsdagar med dåligt näringsintag.

Det är kanske inte så konstigt att ohälsotalet ökar lavinartat när man tänker efter. Jag är övertygad om att våra kroppar inte är skapta för att matas med parabener, jästextrakt, margariner och diverse andra "hittepo" som vi människor har uppfunnit. Nej, jag är övertygad om att våra kroppar jublar när dom får sånt dom känner igen sedan hundra- och tusentals år sedan. Frukt, grönsaker, helt kött, smör, oljor som raps- och olivolja med flera. Havssalt och Himalayasalt istället för det "vanliga" saltet (som innehåller råttgift för övrigt...). Fullfeta mejeriprodukter. Och massor av kryddor och örter!!

I förra veckan hade jag en kund på salongen som berättade en glädjande historia. 
Hon har sedan många, många år tillbaka haft problem med ett för högt blodtryck. Hon har medicinerat sedan flera år, och man har mixtrat och joxat och bytt preparat allt eftersom det inte har fungerat som man önskat. Blodtrycket har liksom aldrig velat bli riktigt bra trots medicineringen.
För ett tag sedan köpte denna dam en påse dinkelkli av mig, eftersom hon läste på beskrivningen att detta kan ha en gynnsam effekt mot högt blodtryck. Hon trodde inte riktigt på att detta skulle funka eftersom hon testat så mycket olika mediciner, men tyckte att det kunde ju vara värt att testa. 

Och tur var väl det att hon var "modig" och provade. Direkt kommen från doktorn och blodtryckskontroll kom hon till mig. Glad som en "speleman"! Blodtrycket var bra! Men hon hade inte vågat berätta för doktorn om sin mirakelmeicin :)...

Dinkelkli


Så tänk vilka fantastiska kroppar vi har! Om vi ger rätt förutsättningar så har dom en helt enastående förmåga att läka sig själv. Så låt maten bli vår medicin och medicinen vår mat (tror att det var Sokrates som myntade det uttrycket).

                          Lev väl!
                          /Lotta

PS! Sätt nu inte ut några pågående mediciner utan att rådgöra med din läkare, men du kan istället lägga till en massa bra mat och vitalvaror på helt eget bevåg :)


 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar