söndag 19 februari 2012

Baktankar

Jag har gått i baktankar. När jag blir stressad, har mycket omkring mig och livet rullar på i alldeles för hög växel då hamnar jag obönhörligen där- i baktankar!

För andra gäller sport, bokläsning eller något annat, men jag BAKAR... För mig finns det få saker som är så avstressande som att baka. Att med fina råvaror "bygga" något alldeles från scratch, med fullständig närvaro i det man gör. Att ge sig hän åt att knåda en deg, forma fina bakverk är terapi. Och med tonårssöner i huset är det ingen risk för att man skulle kunna producera för mycket "himmabagat"...

Just med tanke på sönerna brukar jag försöka vinkla bakverken till att vara hyfsat nyttiga, liksom utan att de ska märka riktigt hur nyttiga de verkligen är :-). Havre är en klar favorit när det gäller detta.

Havre (Avena sativa) tillhör botaniskt sett gräsfamiljen. Havren har en särställning bland spannmålsväxterna, dels genom sitt utseende med hängande vippor i stället för ax, men också genom sitt höga fettinnehåll. Men det som gör den mest avvikande är dess unika fiberinnehåll. Även proteinerna är annorlunda genom att de har en sammansättning som gör dem särskilt nyttiga och hälsosamma.

Havrekärnans yttre delar består av vattenolösliga fibrer som passerar rakt genom tarmen utan att tas upp av kroppen, vilket gör att de minskar risken för förstoppning och orolig tarm.
Inne i själva kärnan döljer sig havrets unika fibrer, de sk. beta-glukanerna. Dessa har den hälsobringande egenskapen att de kan sänka förhöjt kolesterol. Eftersom dessa beta-glukaner finns inne i havrets kärna förstörs dessa inte vid tröskning, utan finns med i alla havreprodukter, och så även då de hälsobringande egenskaperna.

Havren påverkar även upptaget av socker från tarmen så att man får en jämnare blodsockerhalt. Det innehåller även mer antioxidanter än andra spannmål. Förutom allt detta ger havren även ett bra tillskott av B-vitaminer, särskilt tiamin, samt mineraler som kalium och magnesium. Och som om inte allt detta skulle räcka, så är havre otroligt användbart även utvärtes som hudvård (återkommer till detta vid ett annat tillfälle...)



Hittade ett fint recept med mycket havre, men även med solrosfrön från Saltå Kvarn.

HAVREBULLAR ca 40st

1 liter havregryn
1 liter mjölk
150g smör
100g jäst
1 msk salt
1 msk socker
1 dl solroskärnor
1,6 liter rågsikt

Lägg havregrynen i bunken och häll den kalla mjölken i en bunke. Låt dra en halvtimme. Smält smöret och häll över havregrynen och rör om. Rör ner jästen till den löst sig i den ljumma blandningen. Tillsätt salt och socker och rör om. Tillsätt solroskärnor och det mesta av mjölet och arbeta ihop till en smidig deg. Forma till bullar som du plattar till lite. Jäs i 40 min (Jag kalljäste mina över natten, och vips!- nybakade bullar på morgonen!) Grädda i ugn på 250 grader, ca 7-10 min.






Sen är det bara att kalla på ungdomarna, eller vilken du vill avnjuta dessa godingar tillsammans med...






                              Lev väl!
                               /Lotta
 

3 kommentarer:

  1. Älskar nybakta bullar!
    Tänk om man skulle...
    Hade ju varit kul att överraska alla ungdomarna (typ 7 st) på ovanvåningen med nybakta bullar såhär på morgonkvisten!


    Sv: 1400 ÄR mycket det oxå!
    Det är helt galet, och jag fattar inte att jag gick med på att han fick köpa ett par så dyra…
    Men hans argument om att han har så bred fot att han MÅSTE ha ett par i mjukaste skinn blablabla
    I kombo med att dessa håller en hel säsong, vilket inte ett par i syntet kommer att göra…
    Fast det där sista argumentet försvann som en fis i rymden redan efter en träning, som sagt.
    Nu har han fått ett par nya, efter reklamation. Ska bli VÄLDIGT spännande att se hur länge dom håller…

    SvaraRadera
    Svar
    1. Såg på din blogg att det blev "andra bullar" hihi...

      Radera