onsdag 15 februari 2012

Bacill-tider

Så här mitt i vintern har virus och "basselusker" oftast tagit greppet om befolkningen när uppe i kalla norden. Det hostas och nyses (heter det nyses förresten??), snoriga näsor snytes och folk vallfärdar till apoteket för att inhandla "heavy stuff" att behandla infektionerna med. Fabriksframställda läkemedel som botar och behandlar, men samtidigt belastar kroppen och dess organ genom sina kemiska komponenter.

Finns det alternativ till dessa egenvårdsprodukter? Kan man använda något annat? Kanske något som är naturligt och känns bättre att använda i första hand?

Vår kära Moder Jord har sedan tusentals år försett oss med fantastiska små hjälpare och healers att använda i vår vardag, både som förebyggande, lindring och bot.

FLÄDER -Sambucus nigra: Brygg te på blommorna och drick riktigt hett när du känner att du har "något på gång". När du dricker hett fläderbloms-te aktiveras svettavsöndringen och immunförsvaret stimuleras. Bakterier och virus har svårare att överleva i den överhettade miljön.


SALVIA -Salvia officinalis: Kraftfulla virus- och bakteriedödande egenskaper. Brygg te vid halsont. Drick i långsamma klunkar, eller använd som gurgelvatten flera gånger om dagen.

TIMJAN -Thymus vulgaris: Den eteriska oljan i timjan stimulerar flimmerhåren i luftrören, vilket underlättar bortforslingen av slem. Dess kramplösande effekt gör att slemproduktionen i lungorna ökar vid infektioner. Detta nya tunnflytande slem hjälper gammalt segt slem som ligger i luftrören att hostas upp. Rethosta kan på så vis lindras och minskas. Dricks också i form av te.

INGEFÄRA -Zingibera officinalis: Vid tidiga förkylningssymptom för att mota infektionen. Vid fullt utvecklad förkylning som slemlösande.

HONUNG: Denna fantastiska gudagåva från våra små bin. Bakteriedödande, lindrande och hostdämpande. Ta på en tesked och låt långsamt "passera" genom svalget vid hosta och halsont. Tillsätt i te, men låt då teet bli ljummet först. För höga temperaturer har negativ inverkan på honungens terapeutiska egenskaper. (Riktigt små barn skall inte äta eller dricka honung).

ECHINACEA -Echinacea purpurea angustifolia: Echinacea anses vara en av de starkaste växterna för att stimulera, aktivera och förstärka immunförsvaret. Används i form av tinktur (=örtutdrag i alkohol), 15 droppar 2ggr/dag i en månad. Tas som kur en gång på hösten, och en gång ungefär så här års. Finns att köpa på Brunnshälsan!

Så som ni ser, så har vi oftast redan ett helt litet apotek i vårt kök. Varför inte prova dessa betydligt smakligare "mediciner" som är milda och fina och jobbar i samklang med kroppen, istället för att bombardera med diverse kemikalier som första alternativ?

Upp till kamp mot feber, förkylning och hosta!!

Lev väl!
/Lotta

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar