fredag 31 oktober 2014

När tiden bara försvinner

Du milde vad tiden har flugit iväg sista veckan! 

Tittar in här på bloggen idag och ser att jag inte har gjort någon uppdatering på över en vecka. Trodde helt ärligt inte att det var så länge sedan. Men det har varit "full sula" om man så säger...

Helgen som gick tillbringade jag med att jobba tre nätter, för att efter två timmars sömn på måndagsförmiddagen ge mig iväg till Malmö på hälsomässa. Väldigt trevlig mässa måste jag få säga, och en massa gott för både hud och mage hade jag med mig hem från generösa utställare. 







Tisdagen spenderades i Ystad men keramik och yoga, och även ett restaurangbesök med äldsta "hjärtat" hanns med mellan mina aktiviteter.
I onsdags blev det besök i grannlandet tillsammans med söner och flickvänner. Vi åkte till Helsingör där vi tillbringade eftermiddagen med att strosa rundor och äta gott. Lite julklappar blev fixade, och så blev det även lite te, rökelse och doftljus för min del. Som om jag inte hade något av detta innan...




En verklig toppendag med väldigt många goda skratt. Jag tycker att det är så härligt att få tillbringa tid tillsammans med dessa fina och kloka ungdomar. 

Igår blev det arbete i butiken för hela slanten. Grejer jag hade beställt på mässan hade redan anlänt, och jag hade fullt upp med att packa upp och möblera om i hyllorna för att få plats, mellan expediering av kunder som ville handla blommor och gravsmyckningsarrangemang i blomsterbutiken. Lite snurrigt med alla priser till en början, men fram åt eftermiddagen tyckte jag att jag hade riktig kläm på det där med kassan :). 
Jag måste säga att kollegorna där är väldigt tålmodiga  med alla mina frågor om priser. Och visst, det ligger en prislista bredvid kassan, men jag vet ju inte vad alla växter heter. Kanske en liten bilderbok?

Idag har jag en ledig fredag. Städningen är avklarad, tvättmaskinen går på högvarv och en omgång fröknäcke är på tork i ugnen. Jag googlar på hur man tillagar lammlägg, och har hittat ett recept med örter, rödvin och honung. (Jag har aldrig tillagat lamm mer än i form av färs).

Ett ekologiskt lamm hamnade i frysen igår, förutom just läggarna som ligger i kylen där ute. Jag har så svårt för att ta i rått kött, framför allt om det är stora bitar med ben i. Och det är just vad dessa läggar har - det är ju liksom bakbenen på det stackars lammet. Jag tog mod till mig och gick ut och öppnade kylen och tittade i alla fall på dem. Jag får repa lite mod till innan jag hanterar dem tror jag. Egentligen är det väldigt konstigt att jag inte är helvegetarian eftersom jag inte gillar att hantera kött...
Det blir nog lite parfymtillverkning först, det gör mig lugn, balanserad och förhoppningsvis lite modig också ;).

Helgen som väntar stavas L E D I G för min del, och det gillas skarpt!

Ha en fin helg!

/Lotta

 


 

onsdag 22 oktober 2014

Änglakör

Änglakören på tork :)

Ibland är jag så trött och såsig efter en jobbnatt, och ibland är det precis tvärtom. Igår var en sån där tvärtom dag. 
Trots knappt fyra timmars sömn var jag tiptop när jag vaknade. Kände mig pigg och utvilad. 
Och det är bra, framför allt när det är tisdag, för då är det ju keramik på schemat. Ibland är så trött och seg, och sitter där bara med min lerklump och vet inte riktigt vad jag ska ta mig till med den. Hjärnan har liksom checkat ut och tagit kreativiteten med sig. Men inte igår inte! 

Det bara poppade fram idéer och händerna bara jobbade helt av sig själv. Jag satt där i min lilla bubbla, fullständigt uppslukad i ett kreativt flow. Bland annat så blev det en liten änglakör (som ni får en liten tjuvtitt på med dagens inläggsbild). Den blev jag väldigt nöjd med, och jag hoppas att jag är lika nöjd med den efter bränning och glasyr också...

Annars denna regniga onsdag? Tja, jag har ägnat ett par timmar år en av de värsta grejerna jag vet - företagets pappersarbete. Fixat momsdeklaration och lite annat. Fy för den lede vad jag HATAR pappersjobb och siffror. Inte alls min grej som S skulle ha sagt... Men det är skönt när det är gjort. 
Lite pyssel och fix med ny hemsida och tillhörande blogg har det också blivit, det är ett måste som slukar en hel del tid det med, men förhoppningsvis blir det bra. Jag hade lite strul att registrera domännamn till min nya sida, men nu ser det ut till att ha löst sig. Det tackar jag speciellt för - mitt tålamod är ytterst begränsad när det gäller teknikstrul!

Ha det gott!

/Lotta

måndag 20 oktober 2014

Chokladtryffel


I lördags hade jag ett sådant sjukt sug efter "gott". Ni vet ett sånt sug som kan göra en helt galen. Eftersom jag är en sockerråtta av absolut värsta graden är det bäst att jag undviker just socker. Ibland går det bättre och ibland går det sämre. Just nu går det sämre. Väldigt mycket sämre...

Men åter till lördagen. Jag fick en mindre snilleblixt, och kom på att jag kunde ju testa att stävja mitt sug med chokladtryffel. Sagt och gjort! Mörk choklad, honung, vispgrädde, salt och smör - allt åkte fram i en hast. Ner i grytan och sedan in i kylen. Resultatet blev de lenaste av tryfflar, så himla "chokladiga", men inte så väldigt söta. De stillar suget, och är ruskigt goda!


Jag hackade 80g 70% choklad och 20g 92% choklad. Kokte upp 0,75dl vispgrädde med 1tsk honung. Blandade ner chokladhacket, en LITEN nypa himalayasalt och 1tsk smör i den varma grädden. Rörde tills allt hade smält ihop till en härlig chokladsmet. Droppade då i sex droppar eterisk olja av apelsin, och duttade i lite kanelpulver.
Sen klädde jag en liten ask (ca 10x15cm ca) med bakplåtspapper och hällde upp smeten där i. Lät det stelna, skar i små rutor som jag sedan rullade i kakao och kanel som jag blandat samman. Lätt som en plätt :)!


Man kan smaksätta med vad man känner för, eller låta tryfflarna vara helt neutrala. (Eteriska oljor är väldigt bra att ha hemma i köket och använda som smaksättare. Apelsin, kanel, mynta, citron, lime, kardemumma och citrongräs är oljor som jag brukar använda i mat och desserter).
Vill man ha mer smak så droppar man i mer eterisk olja och mer kanel, vill man ha mindre smak så bara minska på mängden. Det är du som bestämmer.

Förresten, måste skryta lite - fatet som tryfflarna ligger på har jag själv gjort. Jag är själv mycket nöjd med det! En av de få saker som inte blivit snett och krokigt, eller som jag saboterat när jag glaserat det :)...

Ha det gott!

/Lotta

lördag 18 oktober 2014

Men det är ju ändå lördag

Men det är ju ändå lördag!
Det är mannen som utbrister detta när dagens fika diskuteras. Han är verkligen fika-kungen nummer ett, och enligt honom är just fika dagens viktigaste mål. Detta ser han ivrigt till att upplysa alla i sin omgivning om :)!

Eftersom jag själv försöker undvika det där med fika hade jag väl bara ett ganska halvhjärtat förslag; kanelbullar från frysen. Nja, i nödfall skulle detta väl kunna funka, men...


...en nybakad äppelpaj passade bättre. Jag fick veta att det är ju ändå äppeltid, och vi bor ju ändå mitt i äppelriket. Och så var det ju det där med att det är ju ändå lördag.


Så smulpaj med äpplen fick det bli, till mannens och hemmavarande sonens förtjusning. Själv höll jag till godo med ett chaite som jag snöat in fullständigt på. Bara kanel, kardemumma, nejlika krossat, tevatten givetvis och så en skvätt mjölk. Smakar kaka...

Ikväll vankas stor teckningsfest med temat glitter och glamour. Just nu känner jag mig varken glittrig eller glamorös, utan lite mer som en sån där matt julgranskula. Men det blir nog bra med det. 

Till sist måste jag tacka för alla positiva kommentarer på mitt förra blogginägg. Både här på bloggen, på FB och via sms har många hört av sig, och det värmer verkligen mitt hjärta.

Ha en fortsatt go´helg!

/Lotta 

torsdag 16 oktober 2014

Gör om - gör rätt...


För ett tag sedan satte jag en del av mina funderingar på pränt här på bloggen angående mitt lilla företag. Om dess vara eller icke vara. Gasa på eller lägga ner. 
Det har hänt en hel del sedan jag skrev detta. Tioårsdagen för inregistrering av företaget har passerat. Tioårsdagen sedan jag öppnade har passerat. Jag har bytt namn på företaget, och i rent juridisk mening finns inte "Brunnshälsan" längre. Rent fysiskt finns Brunnshälsan, i alla fall ett litet tag till. Fortfarande i form av den lilla "butiken i butiken". Och så har jag tagit ett beslut. Ett stort och viktigt beslut. Om något som var otänkbart för bara ett år eller ett halvår sedan.

Jag ska börja göra behandlingar igen! 

Alltså blir det till att öppna salong igen, om än en väldigt liten sådan. Och det kommer att se annorlunda ut vad gäller utbud och tider jämfört med tidigare. Men mina "magic hands" är de samma...
Efter nyår kommer jag att börja ge massage och ekologiska ansiktsbehandlingar igen. Bara dessa, inga andra behandlingar alls. Jag kommer att vara kvar på MaKalösa Trädgårdar, och kommer att ha behandlingsrum i anslutning till min butik. 

Fyra behandlingsdagar i månaden blir det. Jag måste ta det lugnt, verkligen känna efter att det fungerar för både kropp och själ. 
Sedan jag fattade beslutet har känslorna gått i vågor. Hjärnspökena har tidvis härjat fritt, och rädslan, den där stora rädslan för att åter hamna i ett så stort illabefinnande som jag befann mig i, den gör sig ständigt påmind. Men för mig är det viktigt att utmana mina rädslor, att visa för mig själv att jag lärt mig något av det som varit. Att nu ställa in siktet framåt igen. Det som har varit det har varit. Det är en ny tid nu, jag har fått många lärdomar som skapar nya förutsättningar och ett helt annat utgångsläge för mig idag än det jag hade för tio år sedan.

Nu väljer jag att göra om OCH att göra rätt...

/Lotta

söndag 12 oktober 2014

Rättelse


Man lär sig något nytt varje dag! I mitt förra inlägg hade jag fel beträffande en av blommorna jag nämnde. Idag har jag av en väldigt växtkunnig vän fått lära mig att det inte var krokus som jag trodde blommar i mina föräldrars trädgård, utan att det är "Tidlösa" eller "Den nakna jungfrun". Vackra namn båda! Och så fick jag reda på att de ska blomma vid denna årstiden, så helt ur led är inte tiden :). Tack för informationen Malin!

Ha det gott och god natt på er alla :)!

/Lotta

Medveten tystnad


En veckas medveten tystnad här på bloggen är nu till ända. Jag har varit sjuk, och inte förrän igår kände jag mig riktigt kurant igen. Alltså valde jag att inte blogga, eftersom det då hade blivit ett endaste ynkligt gnällbloggande - till glädje för vem? Men jag är glad och tacksam över att jag oftast är frisk och har hälsan, och är tacksam att luftvägsinfektionen och förkylningen nu har lämnat min kropp.

Helgen har bjudit på ett fantastiskt väder, och mysigt varande med familjen. Precis som det ska vara en ledig helg i oktober. 
Men lite ur led är tiden. Lavendeln på bilderna i dagens inlägg fotograferade jag igår - fullt blommande den 11:e oktober. Även vår spireahäck bär pyttesmå blomsterklasar, och hemma hos mamma och pappa blommar krokusen. Idag har termometern visat på 16 grader, och det känns mer som vår än höst när man sticker näsan utanför dörren. 
Mannen och jag diskuterade idag hur länge det kan tänkas hålla i sig? Det lär vi väl få veta i sinom tid.

Oktoberblommande krokus
... och oktoberblommande lavendel.
Idag har vi varit en sväng i Malmö, och L har införskaffat utklädningsmaterial inför kommande halloweenfester. Jag får inte avslöja vad det är han har köpt, men han har precis mannekängat här hemma och frestat makens och mina skrattmuskler ordentligt. Och L själv är MYCKET nöjd med inköpet!

Nu tänker jag ägna mig åt en stunds tillbakalutat varande i fåtöljen med ett "sticke" i händerna. En mugg te lär också slinka ner...

Ha det gott!

/Lotta

måndag 6 oktober 2014

Att det ska vara så himla svårt...

Tänk att de ska vara så himla svårt att vara snäll till sig själv i vissa lägen! Att göra det som är bäst för en själv, och inte för andra. 

Det läget jag har allra svårast att vara snäll till mig själv är när jag är krasslig. Jag har så himla svårt att stanna hemma från jobb, att sjukanmäla mig. Fast jag kan känna mig så himla vissen och klen så masar jag mig iväg till jobb.
Som jag skrev igår så är jag just för tillfället dunderförkyld och har en hosta från "hell", vilket gör att jag inte är direkt lämpad för jobb.
I förmiddags var det hosta, hosta, hosta, och jag bestämde mig för att inte jobba inatt. Men så gjorde jag som "vanligt", jag avvaktade. Och konstaterade att "det går nog"...
Men så fram åt seneftermiddagen fick jag en sån där gräslig hostattack igen, en timme med bara en massa hosta, ögon och näsa rann. Förnuftet som hela tiden sa åt mig att detta kommer inte att funka. Tog en temp som visade att jag har lite feber. Men med ett alldeles för starkt överjag motarbetades förnuftet länge och väl. Men så till slut segrade förnuftet! Jag gjorde det! Jag sjukanmälde mig. Och nu sitter jag här med dåligt samvete, hostandes och känner att det nog var klokt ändå. Men att det ska sitta så himla långt inne! Jag fattar det inte - är man sjuk så är man.


Koppen på bilden här ovan är kvällens te. Salvia för min ömma hals, timjan för att dämpa den eländiga hostan, och citronmeliss mest för att det är så gott och för att det värmer mitt hjärta. Ett litet tips att ta till i förkylningstider.

Beträffande smoothieutmaningen jag skrev om i förrgår - den är slut nu, och på Kammebornias blogg finns nu länkar till en massa goda smoothies. Ni hittar länkarna här.

Nu ska jag snörvla mig i säng!

/Lotta 

söndag 5 oktober 2014

Mest bra trots allt


Helgen försvann, och det kvickt minsann! Jag har ägnat den åt att snora och hosta lungorna ur kroppen. Vilken brakförkylning som har flyttat in i min kropp. En viss trötthet efter många nätters arbete har väl också bidragit till "klenheten". Men ändå, väldigt skönt att ha varit ledig.

I fredags hade L sina nya klasskompisar med sig hem efter skolan. Det gissades på 20st på fredagsmorgonen, men det blev 14 som dök upp. Filmkväll och tacomys var bestämt, och så blev det. De skötte rubbet själv, allt från inhandling och tillredning av mat till röj efter sig.
Mannen och jag "flydde" in till en av den lilla stadens restauranger där vi åt en utsökt trerätters...


Eftersom L:s går i skolan i Lund är de flesta av hans klasskompisar från västra sidan av Skåne, och filmkvällens gäster fick alltsåledes övernatta hos oss. Två stycken åkte hem, resten stannade kvar. Finns det hjärterum finns det stjärterum...


Som ni ser så rådde undantagstillstånd i vårt vardagsrum, som under ett dygn förvandlades till kombinerad film- och sovsal :). Men som sagt, fantastiska ungdomar som såg till att ordningen återställdes igen.

Idag har det blivit lite tvätteriverksamhet, fönsterputsning och så har jag hängt upp lite nya gardiner. Mellan hostattackerna bör tilläggas. Helgens fantastiska väder har jag inte riktigt kunnat utnyttja, orken har liksom inte funnits till det. Men att kunna ha fönster och terrassdörren öppen hela dagen fast det är oktober månad är ju väldigt annorlunda, men det har gjort att jag fått min nypa frisk luft trots att jag mest varit inne. I veckan som kommer väntas det visst busväder...

Ha det gott!

/Lotta

 
 

lördag 4 oktober 2014

Smoothieutmaning


Pia som driver den fina bloggen Kammebornia startade tidigare i veckan en smoothieutmaning där hon uppmanade oss läsare att berätta om goda smoothies som vi gör. Såklart måste jag nappa på denna utmaning.

Yngste sonen går i skolan åtta mil hemifrån, och måste upp tidigt för att komma med bussen. Är man 16 år står inte frukost överst på prioriteringslistan, utan han föredrar att sova så länge som möjligt. Då har frukostlösningen blivit just smoothie.
Jag har köpt en sån där liten mixer "to go", alltså man blandar i samma behållare som man sedan bara byter lock på och sedan kan ta med sig.
På kvällen lägger jag lite turkisk yoghurt, en banan, lite frysta blåbär och hallon och ett kryddmått probiotika i behållaren och ställer in den i kylen, och på morgonen mixar L ihop det, byter lock och packar sedan sin smoothie med sig i skolväskan, och sedan kan han äta sin frukost på bussen eller när han kommer fram till skolan. Helt perfekt!

Själv gjorde jag en tokgod smoothie tidigare i veckan (det är den som är på bilderna i dagens inlägg). Lite "meckigare" att göra, men ack så värt det.
Jag hade lite halvsunkiga grönsaker i kylen som jag inte ville slänga. 
Två rödbetor, en morot, ett päron, en halv citron och en bit ingefära körde jag i råsaftcentrifugen. Juicen som blev av detta körde jag i mixern tillsammans med en avocado och en liten påse babyspenat tills det blev en alldeles slät smoothie. Jösses så god den blev! Söt, syrlig och alldeles len i munnen. Full av liv liksom.


Vill ni läsa mer om smoothieutmaningen kan ni göra det här. Vill du också vara med så vill Pia att du inkommer med ditt bidrag senast imorgon.

Ha en fortsatt fin lördag!

/Lotta
 

onsdag 1 oktober 2014

Det piggar upp...


Det piggar upp med rosa gummistövlar när himlen är grå och regnet strilar ner. Så vill jag i alla fall tro. 
En period med MÅNGA jobbnätter börjar närma sig sitt slut (tack och lov för det!). Halsen börjar kännas tjock och öm, och jag är trött i både huvud och kropp. Två nätter till bara...

Igår blev det inte så många timmars sömn. Jag "gick av" efter att ha jobbat tre nätter, och eftersom det var tisdag så var det keramikkurs och yoga på schemat. Idag är jag så där lite "dagen efter", så som jag blir efter jobb och för lite sömn.

Och det där med sömn, det är inte klokt vad det påverkar en. Igår på keramiken skulle jag ge mig på att dreja igen. För två veckor sedan gick det hur bra som helst, och jag trodde på allvar att jag knäckt koden för hur det går till. Men icke! Hjärnan och händerna gick inte att koppla ihop alls igår, och jag lyckades inte ens att centrera leklumpen. Det blev mest geggamoja av det. Efter en timmes geggande konstaterade jag att för lite sömn och en drejskiva är ingen bra kombo för mig. Inte alls faktiskt. Men det finns annat att göra. Jag glaserade lite saker och färdigställde en del grejer för att kunna brännas.


Efter en dag med inte värst många knop gjorda blir det en stunds "häng" i fåtöljen. Lite te på salvia, lavendel och timjan för att kurera min onda hals innan det bär iväg till jobb. Som sagt, bara två nätter till, och sedan är jag ledig i helgen. Skall bli gott, efter att ha jobbat alla helger i september...

Ha en fin kväll!

/Lotta