lördag 26 juli 2014

Nu är tiden


Juli lider mot sitt slut samtidigt som min första semestervecka är avklarad. Och jag njuter! Så ända in i baljan minsann. Av min ledighet. Av vädret. Av familjen. Av all grönska runt omkring mig, ja jag njuter praktiskt taget av det mesta just nu.


De lediga dagarna och det vackra vädret har gjort det möjligt att skörda örter för kommande behov. Jag pysslar, plockar och doftar. Mycket av örterna har hamnat till torkning, men en del har också i vanlig ordning hamnat i olivolja.





Lavendel och ringblommor ligger nu och vilar fint i vackra glasburkar. Fram åt höstkanten ska de silas ifrån, för att sedan bli de finaste av bivaxsalvor. Men fram tills dess är det daglig tillsyn som gäller - lite omrörning var dag för att växtdelarna inte ska bli dåliga och mögla. Som sagt, lite pyssel men ett väldigt kärt "besvär".

Idag är det lördag, och jag är i ett kravlöst varande. Solen har inte riktigt bestämt sig om den tänker titta fram riktigt eller ej. Tänker den vila bak molnen så blir det lite kokning av salva och blandning av ansiktsolja, annars så är det solstolen och en spännande bok som gäller. Ikväll vankas restaurangbesök och umgänge med goaste vännerna.

Nu är tiden att njuta!

/Lotta

tisdag 15 juli 2014

I det enkla


I det enkla bor det vackra - är det inte så det sägs? Nu när vi är mitt i högsommaren kan jag inte annat än att hålla med detta påstående.


Alla dessa färger, dofter och smaker. Hon är rik och givmild vår Moder Jord. 


Vår lilla trädgård rymmer inte så mycket plats att odla på, men det är med stor glädje och mycket välbehag jag plockar av vad som bjuds. Idag blev det ett härligt litet fat med olika bär.
Jordgubbarna som börjar sjunga på sista versen, smultronen från plantan som själv bestämde vart den ville bo, och vinbären från vas en liten buske. 
Som sagt inte så mycket, men väldigt vackert och ack så gott!


Lavendeln, den älskade lavendeln står i högblom och jag passar på att njuta så mycket jag bara kan. Jag passerar medvetet alldeles för nära plantorna, och dessa svarar mig med en mjuk liten doftpuff av den njutbara doften. 
Jag fyller näsan, lungorna och sinnet med doftslingorna, stoppar undan dem i mitt hjärta bland "bra att ha-sakerna" som jag så väl behöver under den långa, mörka och kalla vintern.


Jag fyller flaskor med lavendelblom och äppelcidervinäger som förgyller min gom när längtan efter sommaren blir för stor. Jag torkar lavendel bara precis som den är, och jag lägger lavendel i olivolja för att den ska få bli den finaste av alla hudvårdsmedel.

Jag plockar kryddörter och gör väldoftande salt, välsmakande smör och de finaste av vinägersorter.



 

Och mitt i allt detta bara finns jag - alldeles i nuet, närvarande helt i stunden. Och i det enkla vilar allt det vackra.

Ha det gott!

/Lotta 

måndag 14 juli 2014

Linnus - Rakvere Castle

Linnus - Rakvere Castle

Dags för del tre i min Estlands triologi...
Som jag berättade i första inlägget om Estland så besökte vi även en medeltida riddarborg, Linnus, eller Rakvere Castle som det också kallas. En otroligt häftig upplevelse för en historienörd som mig!

Här hemma har vi Glimmingehus som är den mest välbevarade medeltidsborgen i Norden. Jag kan väl säga att Glimmingehus känns som en blek lilliputt i jämförelse med Rakvere Castle, som visade sig vara den typen av riddarborg man ser i filmer. 
Och för mig som inte kan få nog av Ivanhoe var detta en fullträff - det var ju som en Ivanhoe-borg!

"Barbers shop" - läkarstuga med apotek och åderlåtning

Gässen patrullerade fritt på gårdsplanen

Smeden vid sitt städ

Här, precis som vid andra turistmål vi besökte, var personalen tidstypiskt klädda. Denna borg kändes väldigt "levande" eftersom man hade lagt sig vinn om att visa hur det kunde se ut på en medeltida borg. Gäss traskade rundor på innergården (jag är skiträdd för gäss!), där fanns får, hästar, kaniner, höns, en get (dock inte traskandes i det fria). Skådespelare som hade sina olika roller och restaurang med medeltida mat.

Borggården

Herr Get försökte gömma sig bakom pålen

Krukmakeriet



Som mamma till två söner som var riddartokiga som små pojkar kan jag säga att jag önskar att jag hade visst om att denna borg finns. De hade varit i extas om de hade fått komma hit och titta på alla riddargrejer och alla skådespel som bjöds under dagen.
Jag skulle kunna tänka mig att detta till och med hade övertrumfat Euro Disney med hästlängder (som annars ligger i topp på deras lista).



Välbevarad är ordet som ständigt har återkommit när jag beskrivit vad vi såg i Estland, och välbevarad är ordet som passar även här. Man hade verkligen en känsla av att befinna sig mitt i vår medeltida historia, och med lite fantasi kunde man se framför sig hur det medeltida livet på en riddarborg kunde vara.
Det fanns även en liten utställning med grejer som grävts fram, alltifrån knivar, krus och skålar till riktiga riddarsvärd och utrustningar.

Välanvänt riddarsvärd - alldeles hackigt och naggat i eggen

Borgens lärosal

Klostergården

Ett av dagens skådespel

För er som undrar vart denna borg ligger, så är det i Rakvere, ungefär en timmes bilfärd från Tallinn. Är man inte bilburen så går det både buss och tåg från Tallinn till Rakvere med ganska täta avgångar. Oavsett om ni har små riddare i familjen eller ej, så tycker jag absolut att ni skall besöka borgen. Den har öppet hela året, om än lite mer begränsat under vintermånaderna. Man kan läsa mer här. 

Linnus - Rakvere Castle

Vi var under lite tidspress vid vårt riddarborgsbesök, men jag hoppas verkligen att jag ska kunna åka dit igen vid något annat tillfälle med lite mer tid. Och kanske tillsammans med mina små riddare som inte längre är så små. Men även stora riddare kan få sitt lystmäte mättat på denna fina borg :).

Till sist, som dagens sista bild - kanske inte helt autentisk men så himla rolig! Borgens facilitet för 2000-talets besökare...

De har en stor portion humor de där esterna :)

Ha det gott!

/Lotta
 

söndag 13 juli 2014

Mera Tallinn


Som jag berättade i gårdagens inlägg så valde vi att spendera en hel del tid i Tallinns Old Town, den gamla stadsdelen innan för ringmuren.


Denna stadsdel har anor ända sedan 1200-talet om jag har förstått det rätt, och många gamla byggnader är ytterst välbevarade.
Esterna har en fantastisk känsla för att att blanda gammalt med nytt, och få det till att kännas helt rätt.

Det kryllade av caféer och restauranger, och det var inte lätt att välja vart man skulle stanna till och få sig något gott till livs.






Jag lovar - den godaste koppen chaite jag någonsin smakat drack jag i ett av caféerna här (det är den ni ser på bilden här ovan). Mamma och jag var rörande överens om att vi skulle behöva många flera dagar här för att hinna ens äta sig igenom en bråkdel av alla mysiga ställen - men då hade det få bli ett Herkulesplan hem istället för ett vanligt flygplan :)...


Vart man än vände sig så gjorde det medeltida temat sig påmint, inte bara husen då, utan även människor som jobbade i restauranger och butiker var många klädda som på medeltiden. 


Det var på det hela taget väldigt mysigt att strosa rundor och lyssna till musik och titta på byggnader. Och alla dessa portar och bakgårdar som inrymde restauranger, caféer eller bara vackra blickfång. Jag var helt lyrisk!






Det roliga var att fast man gått i samma gata flera gånger, hittade man nya saker att titt på varje gång. Jag vet inte hur många 
"-Men titta där!" som vi utbrast dessa få dagar.
En sån "men titta där-grej" var när jag sent på lördagseftermiddagen fick syn på detta...


... en port som ledde in till ett gammalt dominikanskt munkkloster som varit aktivt mellan 1200-talet någon gång tills 1526. Numera är det ett museum. Gissa om vi var tvungna att återvända på söndagen för att titta närmre på denna skatt?






Tänk att allt detta finns kvar, fast Tallinn blev så svårt bombat under kriget! Helt förbluffande!!

Sista porten jag tänker visa er är in till en liten "hemma hos" resturang. Familjen som bodde där hade startat restaurang i sitt hem, och där avnjöt vi resans sista måltid å den mysiga lilla innergården. Den godaste pastan jag ätit någonsin bör tilläggas...







Ännu en gång - vilken resa! Och jag vill dit igen, och igen och igen... 

Strax bär det av för mig mot jobb. 2+1 jobbenatt kvar innan jag på fredag morgon checkar ut för fem veckors ledighet från allt vad sjukhusjobb heter. Det ska bli så himla GOTT!

Ha det gott alles!

/Lotta