tisdag 24 juni 2014

En salig röra...

... av göranden och händelser i midsommarhelgen, och trots jobb hanns en hel del annat också med.

Midsommarafton inleddes med en lååång sovmorgon (jag skulle ju till att jobba på natten), och sedan blev det brunch. Båda sönerna hemma - inget jag är bortskämd med längre.
Äggröra, korv, bacon, melon, plättar... S hade lagt en beställning :).


Jadå - Oboy också (Nutellan har vi gömt bakom Oboypaketet)! Alla i familjen är inte lika hälsomedvetna kan man väl lugnt säga...

Och medan Instagram och Facebook svämmades över av bilder på sommarklännings- och kransprydda damer i varierande åldrar tillbringade jag dagen iförd mitt nattlinne med en hulahuladansande Marge Simpson. Och ingen krans i håret hade jag, men väl pryddes håret istället med tre tofsar.
När svenska folket tillbringade eftermiddagen med att leka grodor och musikanter bakade jag mjölkchokladsnittar och gjorde ghee.

16.57 skrudade jag om till träningskläder och hann med ett yogapass innan vi skulle till kvällens firande, från vilket jag ge mig iväg ifrån efter att ha ätit lite grillat. (Icke en "sillabid" över mina läppar inte!). 
Så tillbringades resten av denna midsommarafton på jobb, och när midsommaraftonen hade övergått till att bli midsommardag var gryningen magnifik!


Solen var knallröd när den steg upp på himlavalvet, tyvärr gör bilden här ovan inte denna gryning riktig rättvisa, men vilket "tavla" att avnjuta klockan fyra på morgonen!

Midsommardag bestod i att sova, och sedan lite mysig samvaro med päronen och lillebror med familj, innan det var dags att återgå till vårdverkligheten.

Gårdagen blev sömn till middag, sedan hamnade jag på en liten Österlentur med en övningskörande S, och för första gången i mitt snart 42-åriga liv har jag varit vid hamnen i Vik. Jisses vad fint där var! Vi tog oss även en tur till Stenshuvud, och där har jag inte varit sedan jag var barn. Jag vet - det är skamligt!!

Både S och jag konstaterade att naturens skönhet på Österlen är slående, men att vi som bor och lever här blir så hemmablinda. Vi bestämde att i sommar blir det roadtrip i närområdet, fikakorg och den "riktiga" kameran med. Det ser jag verkligen fram emot!
På kvällen var det tänkt att göra ett midsommarinlägg här på bloggen, men se det räckte inte orken till. Jag var så himla trött!

Så idag är det måndag, och jag har varit i Malmö en tur och lämnat S med flickvän som skulle korsa sundet för att bege sig på en veckas semester till Turkiet. 
Första gången han är iväg på helt egen hand, utan support av någon "vuxen". Han är ju själv vuxen nu, i alla fall enligt lagen.
Av någon märklig anledning har jag inte känt minsta nervositet över hans resa.


Och inga förmaningar om att akta er för det och för det, utan istället en önskan om att ha det riktigt kul skickades med de båda. (Givetvis att de skulle vara rädda om sig, men det hör ju till...).

Just nu i skrivande stund har kvällen övergått i natt, och måndagen har blivit tisdag, så jag får väl önska god natt i stället för god kväll.

Ha det gott!

/Lotta

 

 

 
  

torsdag 19 juni 2014

Lille midsommarafton

Lille midsommarafton, det måste ju vara idag det - eller hur? Vi har i alla fall firat det här hemma ikväll, med lite gott att äta, dock inte att dricka för min del (jo vatten förstås, och det är ju gott det också). Ska hämta S vid tåget nu ikväll...


Anledningen till kvällens middag med lite "extra allt" är att jag skall fira större delen av helgen jobbandes på natten och sovandes på dagen. Tredje storhelgen inom loppet av ett par månader, påsk, pingst och nu midsommar. Jag är en jäkel på att fira jag!!

Grillat med lite allmänt plock är en absolut favorit just nu, och så fick det bli även en kväll som denna. Och jag säger bara GRILLAD SPARRIS!! Jag kan just nu inte få nog av detta. En riktig delikatess!


I övrigt idag tycker jag mest att jag farit runt som en yr höna, och inte fått så mycket gjort. Startade dock dagen med en löptur i skogen, och det gick lite lättare idag. 3,5 km, så det blev några meter längre än sist också :).
Och så har jag silat årets flädersaft och årets maskrossnaps.

Kommer ni ihåg att jag i slutet av april satte snaps på maskrosblommor?
Så här såg det ut då...


Nu har de "gottat" till sig i vodka i nästan två månader, och idag såg de ut så här...


Kanske inte lika gula och fina, men färgen har hamnat i "drickat" istället för på blommorna. Och den färdiga "produkten" har ni här...


Hur den smakar? Inte en aning - jag dricker inte snaps. Men mannen gav det fullt godkänt även denna gång.
Man kanske om jag tillsätter en skvätt socker skulle jag kunna smaka, då blir det lite som en likör istället. 


I morgon är det midsommar, och vi håller väl alla tummarna för vackert väder i hela landet. Jag passar på att önska er alla en riktigt härlig midsommar. Ta´t lugnt med snapsen och grodorna bara ;)

/Lotta

tisdag 17 juni 2014

Favorit i repris

Ännu en dag med vackert väder här i Skåne (som ren info till er norrlänningar som undrar vart det vackra vädret tagit vägen ;)...).

Förmiddagen ägnades åt att sova efter nattens jobb, och större delen av eftermiddagen har tillbringats i solstolen. Gott!!
Nu ikväll har det blivit lite annat gott - blommiga småkakor, en favorit i repris här på bloggen. Jag har publicerat receptet tidigare, men de är så lättbakade och goda att det tål att upprepas.


BLOMMIGA SMÅKAKOR

5dl vetemjöl
1½dl strösocker
200g smör
Ca 3msk finhackad färsk kryddört
(eller halva mängden torkad ört)

Blanda alla ingredienser till en fast deg. 
Forma till små kakor. Idag gjorde jag rullar som jag skar kakor av, men ibland rollar kakorna till små bollar.
Lägg på bakpappersklädd plåt och grädda i 200 graders ugn i 8-10 minuter.
Vilken kryddört ni använder sätter endast fantasin stopp för; citronverbena, citonmeliss, citrontimjan, myntor av olika slag, rosenblad från doftande rosor, lavendel, salvia....
I dagens kakor hade jag citronverbena och After Eight Mynta.

Kakorna är tänkta att avnjutas av fotbadare under morgondagens föreläsning som jag och Karin från MaKalösa Trädgårdar ska hålla tillsammans. Hoppas på vackert väder då också så vi kan vara ute, mitt ibland alla kryddor och blommor - det blir liksom en sån himla go´känsla då. 

Jag önskar er alla allt gott!

/Lotta 

söndag 15 juni 2014

Grönt gör gott!

Ja, grönt både gör gott och smakar gott, i alla fall om mina smaklökar får tala. Jag vet att det dock råder delade meningar om detta, och allt det där gröna inte faller alla på läppen.

Men är ni gillare av grönt, så bjuder jag här på lite frukostinspiration - det var i alla fall vad min frukost bestod av idag. En härligt krämig smoothie...


Den blev lite av "man tager vad man haver" karaktär. Till denna på bilden använde jag;

Ca 1,75dl VitaCoco kokosvatten Acai/granatäpple
En STOR näve färsk citronmeliss (kanske ca 2dl)
1 kiwi
1 avokado
Saften från en pressad lime
1krm probiotika
1tsk helnyponpulver
1tsk nässelpulver
1tsk gurkmeja

Ner med hela härligheten i mixern och kör tills det har blivit en slät "mojja".



Denna vitaminbomb satt verkligen som en smäck efter att jag chockat kroppen med en löptur i skogen. 
3,2km igen, precis som för två veckor sedan när jag premiärsprang för i år. Tyckte att det kändes lite lättare idag, men det krävs nog mer än att jag springer varannan söndag om jag ska komma upp i den där milen som jag bestämt mig för att orka :)...

Resten av dagen har sedan tillbringats antingen i badet eller på solstolen med en bok. Passar mig perfekt att spendera en söndag på det viset!
Hoppas helgen har varit till belåtenhet för er alla, och att vädergudarna har visat sig på sitt bästa humör över hela vårt vackra land. Sug det allra sista ur helgen såhär på söndagskvällen, och ladda inför en ny härlig sommarvecka!

Ha det gott!

Lotta 

fredag 13 juni 2014

Sista dagen


Så var den snart till ända, den här sista dagen som var den sista i grundskolan för L. Min lille påg håller på att bli stor. Stor på riktigt då, och inte bara lång...
Och samtidigt som jag kan konstatera att pojkarna blir äldre blir jag väldigt varse att så blir även jag, vilket jag är tacksam över.

Jag är så glad över att ha förmånen att få följa mina fina pojkar på deras resa här i livet, och då är det så att vissa grejer skapar lite mer reflektion hos mig än andra. Just i dag har varit en sådan dag, när man lämnar något gammalt och invant, för att träda in i något nytt som kanske inte är fullt lika bekant.

För min del är det nytt att inte längre ha några barn i grundskolan, utan till hösten är det två gymnasister jag har i stället. Det känns riktigt härligt och roligt, men det är en annorlunda tanke. Och det går ju inte utan att tänka och undra över vart alla dessa år har tagit vägen? 
Åren sedan den dagen S började förskolan har försvunnit snabbare än en avlöning! Han stod utanför för dörren i sommarblont kort hår, t-shirt och shorts med sin lilla ryggsäck på ryggen. Det känns inte alls avlägset, och nu är det den "lille" som slutar grundskolan.



Här i Simrishamn har man som tradition att fira av niorna ordentligt. Avgångsklasserna ställer upp ute på skolgården och sjunger skolans sång, för att sedan gå i kortege ut till väntande familjer och vänner. Det är lite som studenten "light" med blommor och allt.


Det är både vackert, roligt och festligt, men det är ändå med kluvna känslor jag tänker kring detta.
Mitt hjärta gråter när jag tänker på de barn/ungdomar som inte har någon som möter upp där ute på skolgården. De som står där med ett leende på läpparna, men är så ensamma och ledsna i blicken. Vad rör sig i deras huvuden och hjärtan? Och de som kanske inte får några blommor, vad känner de? De fanns där idag, och jag såg, och jag konfererade med L om vi kunde göra något för de i hans närhet.

Jag försöker trösta mig med att i L:s klass var det bestämt (men inget tvång) att alla skulle ge varandra vars en liten ros eller annan blomma. Så ingen blev helt utan i alla fall. Men i nästa tanke tanke; hur kändes det att komma till skolan och kanske inte ha blommor med till kompisarna fast man kanske gärna skulle vilja?
Dessa tankar och funderingar - hur man än vänder sig har man alltid ändan där bak.
Jag skulle vilja ta alla dessa barn/ungdomar och fylla deras famnar med blommor, bjuda dem hem på en hejdundrande fest och berätta för de alla hur fantastiska de är, alldeles precis som de är.


Men åter till vårt firande, så blev det lunch här hemma med efterföljande tårta - allt enligt sonens önskemål.
Själva tårtan skippades för min del, eftersom det blev en tur till Ystad för att lämna S som hade en studentutgång att passa klockan 13.57. Säg vad gör man inte för sina pågar?

Väl hemkommen igen var gästerna gångna, och jag "labbade loss" i köket bland vispar och kastruller med vegetabiliska- och eteriska oljor i högsta hugg.
Bodybutter, infustion på kokosfett och grönt te samt några olika parfymer såg dagens ljus ( fast det var ganska mörkt eftersom ett våldsamt åskoväder drog över Österlen). 
Jajamesan, Smirnoffen åkte fram den också - men inte i strupen utan i parfymflaskorna :). Det är ju ändå fredag...



Dagens sista firande blev ett restaurangbesök tillsammans med mannen och L., och nu sitter jag här och bloggar. Mannen sover högt och ljudligt framför fotbollen på TV, och L sitter på sitt "kontor" (=vid datorn). Då är det precis som det ska vara, såhär en fredagskväll i juni.

Ha det nu riktigt gott kära vänner!

/Lotta

tisdag 10 juni 2014

Ingenting ingenstans


Ledig dag efter en lååång arbetsvecka. Jag bestämde att jag skulle ingenstans och göra ingenting. Och det är precis vad jag gjort - ingenting! Och ingenstans visade sig vara hemma i vår trädgård.


Men jag har inte bara gjort ingenting - någonting har jag gjort...

Plockat och ätit de första smultronen
Plockat och lagt örter till tork
Käkat melon vid poolen
...på fat som jag själv gjort :)...
Och så har jag varit en sväng in om stan och lämnat L som skulle iväg på niornas lärarmiddag.



Han har inte klippt sig! Han har håret i en "knuda" i nacken, dagen till ära :).

Och nu ska jag äta jordgubbar och fortsätta att göra ingenting...

/Lotta

onsdag 4 juni 2014

Österlentur och coola vikingar

Redan onsdag - var tar tiden vägen? Två jobbnätter avklarade och jag är så trött. Nio timmars sömn sedan i måndags morse är på tok för lite...

Citronträd på Apotekarns


Men en liten kort resumé med mååånga bilder från veckans tre första dagar följer här:

I måndags hade jag en kär vän på besök, och vi gav oss ut på en liten Österlentur i örternas tecken.
Vårt första stopp för lite inköp av örter och grönsaksplantor blev på MaKalösa Trädgårdar. Jag ville ju visa min lilla butik oxå :).

Sedan blev det lunch på Apotekarens Café och vedugn. En härlig, krispig pizza i den mysiga medelhavsträdgården.


Ett vitt blåregn - är det ett vitregn då?


Olivträd...

Såna krukor vill jag ha...
Mysiga "Apotekarns Trädgård"
Härlig vegetarisk pizza bakad i vedugn

Sådär alldeles lagom mätta begav vi oss kustvägen västerut och landade här...

Österlenkryddor i Köpingebro


...Österlenkryddor. Då hade vi lämnat Österlen till förmån för Ystads kommun. Efter lite småshopping av ytterligare plantor och annat smått och gott blev vi fikasugna. Närmast till hands låg då...

Olof Viktors i Ingelstorp

...Olof Viktors. En härlig go´fika i solen på deras innergård satt som en smäck innan färden gick åter till Österlens lilla huvudstad igen.


Vacker konst av Eva Rennstam





Mmmm - rabarberkompott...

Efter denna härliga dag följde en jobbnatt. En väldigt bra sådan faktiskt. Skönt att det kan vara så ibland också, att det inte alltid är ett "inferno".

Efter jobb igår morse fick jag allt vackert vänta med att gå och lägga mig. L ska sluta nian, och tradition på hans skola är att niorna tar ett spexfoto innan man slutar. 
L hade bestämt sig för att vara viking. En cool viking. Inte en sån där mesig med hjälm med horn och sånt fick jag veta.
Efter en massiv insats där föräldrarnas (läs min och mannens)kreativitet fick flöda fritt blev det en vikingaoutfit som heter duga. Kruxet vara bara att L inte fixade påklädnaden själv med alla detaljer, därav mitt sena sänggående. Det blev en tur till skolan först, och jag kunde nöjd krypa till sängs vid 10.30-tiden.

Coolaste vikingen!

Det kostar att ligga på topp - jag fick offra ett av mina fårskinn som klipptes i tre delar! Men sonen var nöjd, och fick många uppskattande kommentarer för sin utstyrsel.

Så har jag jobbat ytterligare en natt, sovit till middag, och på det jobbat hela eftermiddagen i lilla butiken.
En massa härliga choklad har packats upp och hamnat på hyllorna.

Håll med - visst är det riktiga piggelinförpackningar?!?
Jättegoda och tillika ekologiska choklad :)
En riktig "tungkryllare"- 92%!!

Och nu är jag som sagt trött. Riktigt trött! Ska försöka masa mig i säng i tid, för det blir ingen sovmorgon i morgon. Mannen fyller år, och jag har en hel del att sköta. Handla present, hämta tårta, laga mat, duka...

Jisses! Jag blir ju ännu mera trött bara jag tänker på det...

 
 Ha en fortsatt go´kväll!

/Lotta
 

söndag 1 juni 2014

På det tredje ska det ske...

Eller snarare på det sjunde eller åttonde skedde det. Efter resan till Mallorca drabbades jag av mask - LATMASK! Icke en fena har jag rört som kan påminna om någon form av motion. 

Vi har haft så vackert väder här hemma, och då känns det inte helt motiverat för min del att stänga in mig i en spinningsal. Så istället tänkte jag mig att börja jogga igen. Det gick ju så himla fint förra sommaren!
Men varje dag har det blivit att "jag gör det imorgon", men den där imorgon dagen har hela tiden skjutits framför mig.

Så plötsligt händer det! Idag blev det premiärtur i löparspåret. Upp ur sängen och iväg innan frukost. 3,3km blev det - inte helt illa efter ett lååångt uppehåll. Men du milde vad jag är stum i benen nu (vill inte tänka på hur det kommer att kännas imorgon).

Hem och hopp rätt i poolen, och sedan frukost ute i solen.


I övrigt har större delen av dagen spenderats bland örter och blåregn...




Oregano i massor på tork!

Jag kan inte få nog av våra blommande blåregn just nu. De är så bedövande vackra och doftar helt underbart, och jag ser till att hålla mig så nära dem som möjligt när jag är i trädgården. Det är ju så kort det varar, så det gäller att suga i sig varenda sekund!

Imorgon väntar jag väldigt kärt besök - en av mina "kursare" från pedagogutbildningen kommer till mig, och vi ska ge oss ut på en Österlentur. Det ska bli så himla kul att träffa henne, jag längtar verkligen!
Egentligen skulle hela gruppen tillbringat denna helgen hos mig, men av olika anledningar föll halva gruppen bort. Ledsamt när man sett mycket fram emot något, men så är det, ibland prioriteras saker bort och då blir det inte alltid som man tänkt sig.
Men som sagt, jag ser mycket fram emot morgondagen :)!


Hoppas ni alla haft en fin helg!

/Lotta