onsdag 24 april 2013

Inspirerande!

Idag har jag gjort tråk-jobb i datorn. Håller på att färdigställa inventeringslistorna så att jag kan lämna vidare till min revisor inför deklarationen. Det är verkligen inte kul!!

Men vilken miljö jag har suttit i! Ett riktigt glad-piller som absolut har underlättat idag. Utsikten från hörnan jag ockuperade...
Sämre kontorslandskap kan man absolut hamna i, eller hur :)?

Jag klarade för övrigt dagen fint. Fick välja mellan att rasta två BAMSESTORA hundar eller passa butiken. Valde butiken, och lyckades hantera både kassan och kortterminalen. Kunde hjälpa en kund att hitta vad hon sökte bland alla plantor, och sist men inte minst - handlade inget med hem!! Men jag har också haft god tid på mig att kolla in allt jag vill ha. En annan dag...
Vill ha!

Vill oxå ha!

Och vill ha!
Nu väntar tre nätters jobb, så en kopp te och sen iväg för min del.

                                                         Lev väl!
                            /Lotta
 
 

tisdag 23 april 2013

Härliga dagar

Då är jag åter i verkligheten och åter här på bloggen efter härliga dagar i det lilla torpet i den sörmländska skogen.
Dagar av systraskap, glädje, lust, sinnlighet och många, många nya lärdomar.
Ört-, aroma- och samtalspedagog med ekologisk inriktning. Jag smakar på orden... De smakar bra. Denna fantastiska utbildning, så full av kärlek och omtanke. Mitt livselixir...
Så mycket vackert i all sin enkelhet. Så mycket god mat i all sin enkelhet. Så mycket ro och stillhet. Så många skratt! Så många klarheter...
Långa, härliga yin yoga pass varje dag - tillsammans med förenade krafter...
Jag i en "halvsadel"

... och det tar på krafterna att yoga, även för en liten hundkille...
Tyson är trött efter yogapasset
... eller en liten katt-dam...
Hottentotten är trött redan innan yogapasset :)
Och nu - tillbaka i verkligheten igen. Nu kör vi!!

                        Lev väl!
                        /Lotta

 

måndag 15 april 2013

Vart tog den vägen??

Ja, vart tog den vägen? Den utlovade solen och värmen...
Den var inte i Simrishamn i alla fall. Och jag som hade planerat för lite trädgårds- och planteringsjobb. Av det blev det inget.
Istället nöjde jag mig med att titta, drömma och önska...
Tulpanpelargon
Måste säga att jag blev lite smått förälskad i dessa pelargoner!

Men i morgon åker jag iväg på pedagogutbildningen igen, och då är det INTE lämpligt att inhandla mer grönska. Inte mannens starka sida att hålla liv i dessa om man så säger... 
Min hortensia har åkt på "kollo" till mamma denna vecka, annars hade den blivit en eternell till på söndagkväll när jag kommer hem igen :).
Vår!!
                                                        Lev väl!
                           /Lotta

fredag 12 april 2013

Gino

Fredag igen, och en hel lång och ledig helg väntar. Inte dumt alls!

Trots att dimman legat som ett tungt, vått täcke över Simrishamn idag har det ändå varit en fin fredag.
Massage, liten tur på stan´ med lilla mamsen, en liten snabbis upp om favoritbutiken - och så blev det en kass med blommor igen...
Idag blev det två jättefina rosa pelargonier "Drottning Ingrid", en mini-påsklilja, en vit pärlhyacint och en liten låda penséer. Och jag som inte skulle handla något där. Men det gäller att vara förberedd när det vackra vädret kommer. Man måste ju ha något att plantera då förklarade fina expediten Malin för mig :).

Fredagsspinningen fick tyvärr avbokas. Trist! Det blir liksom inte fredag riktigt på riktigt då. Men jag är inte helt kurant ännu. Aptiten vill inte riktigt infinna sig än. Gör i och för sig inget - bara att glida på vågen av icke hunger och icke sug efter mat! Den brukar aldrig lysa med sin frånvaro någon längre tid (aptiten alltså)...

Dagens flirt med smaklökarna fick bli sötpotatissoppa med halloumiost och basilika...

Sötpotatissoppa

... men den flirten blev "sisådär". Gott, men inte så där jättelockande. Så nästa försök blev istället den klassiska efterrätten Gino...



Gino


Det funkade bättre:). Så gott och enkelt. Färska frukter; ananas, mango, kiwi och jordgubbar, och så lite riven vit choklad på det. In i ugnen på 200 grader i 15 min, och så vips är det klart. Lite vispad grädde eller glass brukar kunna sitta fint därtill.

En önskan om en fortsatt fin fredag från mig till er.

                           Lev väl!
                           /Lotta
 

torsdag 11 april 2013

En svettig Bambi

Nu är jag "på benen" igen, om än något darriga sådana. Typ som Bambi på isen...

Efter att ha legat "pall" i sängen i två dagar var det i morse bara att upp och hoppa, och se glad ut. Full dag på salongen med start kl åtta. Massager, ansiktsbehandlingar, vaxnigar och färgningar av fransar och bryn. Med andra ord en blandad kompott.

"Stärkt" av en kopp te till frukost (aptiten har inte infunnit sig än...) var det bara att skrida till verket. 50 min klassisk massage var dagens första behandling. Tja, vad ska jag säga? Kallsvettig och dan, men det gick ju bra. Nästa behandling - en timmes ansiktsbehandling; kallsvettades... Och så fortsatte dagen så tills klockan 18 när det var dags att checka ut. Kanske hade varit läge att stanna hemma ytterligare en dag :)?

Men nu sitter jag här hemma i favorit fåtöljen mad datorn i famnen och bara har det bra.

Och så till sist en detox uppdatering; Lite si och så med det. Har på de senaste tre dagarna fått i mig två små tallrikar yoghurt, en bägare Skyryoghurt och en liten bit vattenmelon. Alltså har jag "fuskat" och ätit "ko-yoghurt", men det är det jag har varit sugen på. Får se om jag kan ge mig på lite mer hard-core detox i morgon igen...

                         Lev väl!
                         /Lotta  

tisdag 9 april 2013

Överbevisad

Jag är överbevisad! Fick så jag teg! Inget att ta miste på...

Dagens inlägg här på bloggen är en direkt fortsättning på gårdagens där jag berättade att jag måste vara magsjuk eller ha feber för att förstå att jag är sjuk.

Ja, det är jag nu. Sjuk alltså. BÅDE magsjuka och feber!! (Någon mer än jag som funderar över universums högre makter?) Blev helt plötsligt jättekass i natt på jobb. Frossa, illamående och kräkningar. Fick köra hem strax innan tre... 

Illamåendet har gett med sig nu, men i stället har jag feber och ont i kroppen, samtidigt som förra veckans hemska huvudvärk har kommit tillbaka. Inte kul alls! 
Och jag som skulle jobba min första hela dag i lilla butiken på MaKalösa Trädgårdar i morgon. Av det blir det inget kan jag säga. Och nästa vecka är jag på kurs hela veckan... En minst sagt hackig start för mig. 

Men vissa saker råder man inte på, och jag är som sagt överbevisad - i dag är jag verkligen sjuk!

                          Lev väl!
                          /Lotta

måndag 8 april 2013

När ska jag lära mig?

Ja, det kan man verkligen undra?? När ska jag lära mig att lyssna på min kropp fullt ut? 

I de senaste inläggen här på bloggen har jag "gnällt" om huvudvärk och frossa, och att jag inte visste om det var till följd av min detox-kur, eller om det helt enkelt var så att jag inte var riktigt kry.

Och som vanligt kan jag nu i efterhand konstatera att jag var nog faktiskt sjuk... Men i vanlig ordning negligerade jag min kropps TYDLIGA signaler, och tänkte att "är det värre i morgon så får jag nog stanna hemma". Det är bara det, att så tänker jag även dagen efter och dagen efter igen, och sen när jag mår bättre så tänker jag att "men jag har ju varit sjuk".

Så när ska jag lära mig?? Jag tror att jag bestämmer mig för att skylla det hela på mamma och pappa - det är ju dom som har fostrat mig :), och så slipper jag ju ta ansvar själv... Enkelt och praktiskt! 
Ja, men kan ju skoja om det, men jag funderar ändå över varför det ska vara så svårt att sjukanmäla sig och stanna hemma från jobbet. Att det verkligen måste vara så att jag absolut inte kan stå på benen eller att jag måste ha magsjuka för att tycka att jag har ett giltigt skäl att stanna hemma och låta kroppen få vila, få återhämtning och läka. Det är märkligt.

Jag kan känna samma frustration när det gäller barnen och deras sjukdomar. Det är inte ofta de är dåliga, men när de väl är det blir jag enormt stressad av de är hemma och "missar" skolan. Om de inte har feber eller magsjuka - för det är ju giltigt... 
Men jag försöker verkligen att lätta på detta, och inte föra över min "stränga" sjukdomspolicy, utan istället ge möjlighet att stanna hemma om man inte känner sig bra. Men det är inte lätt...

Lördagsmiddag :)
Detoxen fortskrider enligt planerna. Mycket levande föda, och jag känner hur min kropp bugar och tackar för omsorgen. Här ovan ser ni min middag från i lördags kväll. Inte dumt alls!
Och i går valde yngste sonen min middag (blomkålsgryta med röd curry), istället för den jag hade lagat till övriga familjen (kalkonköttgryta). Han konstaterade att det var nog ingen av hans kompisar som skulle byta köttgryta mot blomkålsgryta :).

Nu väntar sista jobbnatten av fyra. Skönt i morgon bitti när man går hem och vet att de är två veckor till nästa gång det är dags att agera "pottpilot".

En fin vårvecka önskar jag er alla (och på tal om vår så snöade det inatt...)

                            Lev väl!
                            /Lotta

fredag 5 april 2013

Detoxfrukost

Det här med att "bara" äta föda från växtriket är lite annorlunda. Jag använder mig mycket av mjölkprodukter i vanliga fall; keso, kesella och naturell yoghurt i olika former. Just nu är detta inte lämpligt, eftersom mjölkprodukter skapar mycket slagg i kroppen, och det är ju meningen att allt ska bort i min lilla "vårstädning".


Dagens frukost som ni ser här ovan består av detoxte (bla. innehållandes maskros och lakritsrot), en apelsin (ekologisk givetvis - inget slår smaken och saftigheten hos dessa), och naturell sojayoghurt med nypon- och nässelpulver, probiotika, solrosfrö, pumpafrö, hallon, blåbär och så till sist lite rostade kokosflingor. Väldigt gott!!

Till middag ikväll blir det ugnsbakad sötpotatis med fetaost (fetaost och halloumiost är tillåtet) och grönsallad. Gott det med gissar jag...

Och hur jag mår idag då? Inte bra alls. Har en grym huvudvärk, fryser och börjar bli förkyld känns det som. Svårt att veta om huvudvärken och frysandet är en följd av detoxen, eller om jag kanske blir krasslig. Mannen var ju rejält dålig i influensa förra veckan, och L har varit dålig denna veckan. 
Men jag har ju inte riktigt tid att "gå i däck" - jag har fyra jobbnätter framför mig med början ikväll :(...

En fin helg önskar jag er alla, oavsett ledighet eller jobb.

                          Lev väl!
                          /Lotta

torsdag 4 april 2013

Dag 1

Jaha, då var Detox-dag 1 snart till ända. Hur det har gått? Bara bra; nötter, fröer, grönsaker och frukt och lite fetaost. Det kommer man långt med...

Och hur jag mår?? Fryser och har en grym huvudvärk (annars bra)! Mår antagligen som jag förtjänar. Eller så håller jag kanske på att bli sjuk... Vem vet??

Nu ska jag i alla fall djup dyka ner under mitt härliga duntäcke, klockan kvart över nio - något måste vara allvarligt FEL!!

Ny detoxrapport i morgon :). Ha det gott tills dess!

                         Lev väl!
                         /Lotta

onsdag 3 april 2013

Färdig kalasad

Då är vi färdigkalasade igen här hemma. Yngste sonen fyller 15 år idag, och har blivit firad enligt konstens alla regler med önskefrukost och (skön)sång av mig i morse. Ikväll har det varit "partaj" med tacobuffe´ och prinsesstårta, helt enligt jubilarens önskemål.

Själv har jag varit och jobbat i lilla butiken. En massa skrivande av skyltar... Och så blev det ju precis som befarat - lite shopping innan hemgång. Skulle ha blivit något vårfint att ha på trappan, men det "bidde" fyra krukor med kryddörter :)...
Lite taskig bildkvalite´, men visst är det en riktig glad-påse??

Och imorgon då? Då börjar stora vårstädningen av kroppen efter allt kalasande och påskens syndigheter. Då påbörjar jag en detox period. Vet inte riktigt hur länge den ska vara. Kanske en vecka, eller två eller tre. Sist jag gjorde det detoxade jag i tre veckor, och attans vad pigg jag blev.

Så nu blir det "bara" frukt, grönt och nötter ett tag framöver. MUMS!!

                           Lev väl!
                           /Lotta

Ett riktigt måste!

Den 11:e maj händer det något RIKTIGT,RIKTIGT roligt!
Min fina vän, kollega, lärare och mentor, Lena Losciale kommer till oss på MaKalösa Trädgårdar och håller en kombinerad föreläsning och workshop på temat "Bakom botaniken finns tre underbara världar - mat, medicin och skönhet". Skönhet är huvudtemat under just denna eftermiddag.

Lena i sitt rätta element...
Det ska bli så himla roligt att få välkomna henne hit ner till Skåne, och få ge alla som vill och har möjlighet tillfälle att lyssna på denna helt enastående kvinna. Hon har en kunskap om örter och aromaterapi som är gigantisk, och som hon så frikostigt delar med sig av. Hennes kärlek till naturen och Moder Jord med alla dess innevånare är så stor, varm och innerlig, och jag är så tacksam över att få ha stiftat bekantskap med denna fantastiska kvinna.

Denna vårlördag i maj kommer vi att lära oss om hur vi förstår och använder oss av den botaniska, magiska växtkraft som finns i våra trädgårdar och i vår vilda natur. Lena inleder med att berätta om vad naturen och växtriket så generöst bjuder oss på, och sedan följs detta av en workshop där Lena blandar, labbar och leker ihop salvor, cerat, lyxiga oljor och makeup. 

Lätt, lustfyllt, vackert och sinnligt! Så som det ska vara...

Så go´vänner - detta är ett RIKTIGT MÅSTE! Om ni har det minsta intresse för växter, skönhet, er själva, livet... Missa då inte detta fina tillfälle att öppna dörren till en helt ny värld! Och för er som inte bor alldeles i närheten av Simrishamn; det tar ca en timme från Lund, Malmö, Höör och Kristianstad hit. Ta det som en utflykt - en lördag på Österlen, att bara vara och njuta av livet.

Känner du att du vill komma och vara med? Anmäl dig då till Malin och Karin på MaKalösa Trädgårdar på tel 0414-10501.(Det kostar en hundralapp per person).

Jag hoppas verkligen att ni är många som tar tillfället i akt. Varmt välkomna!

                             Lev väl!
                             /Lotta




tisdag 2 april 2013

Att göra klart

Mästarnas mästare på att påbörja saker är jag! Mästarnas mästare på att INTE göra det färdigt som jag påbörjat är jag.
Det kvittar vad det gäller, det där sista blir oftast kvar.

Förra hösten och vintern var jag inne i ett riktigt "virk och stick-stim", och handlade en massa fina garner, som jag sedan påbörjade olika projekt med. Jag gör grejorna nästan färdiga, och sen lämnar jag det där allra sista. Som de fem paren Lovikka vantar som blev klara så långt som till att de inte blev tovade och fick den där tofsen som ska hänga på sidan. Eller raggsockarna där en och en halv strumpa är färdiga...



Ett tag var det mormorsrutor som gällde. Jag visste inte riktigt vad jag skulle använda dom till, men de fick bli en väska. Så långt allt väl... Men sedan kom ju det där lilla momentet med att fodra den. Tyg inhandlades förra våren, och sen hände inget mer.

Men idag - då hände det! Det är som med Triss reklamen; plötsligt händer det. Fram med tyg och symaskin...


Det tog väl ungefär 45 minuter att slutföra detta lilla projekt - så jobbigt var det ;). Men den blev så himla fin min väska, med fack för mobilen och pennor m.m.


     Så nu har jag en finfin ny sommarväska, "made by me".

Men den är inte helt klar riktigt än. Jag tänkte att jag kan virka till en liten ögla och sätta dit en knapp också, så blir den lite mer stängd.
Min fina sommarväska!
Nu är det dags för mig att krypa till kojs - vi har ju födelsedag här hemma imorgon igen :). 

                          Lev väl!
                          /Lotta
 

måndag 1 april 2013

Nyladdade batterier

Äntligen har den kommit och oj vad jag älskar den! Kanske inte för att stanna helt ännu, men den har verkligen visat sin bästa sida idag.

VÅREN är det jag pratar om. Solens strålar har idag värmt "på riktigt", och för mig fungerar detta som det bästa av alla piggelin-piller. Jag tror att hela jag är en enda solcell - batterierna blir helt och fullt laddade, och jag får energi som en Duracell-kanin :).
Efter nattens jobb sov jag gott fram till vid middagstid, sedan blev det en tur om gymmet med en rejäl körare på crosstrainern. Efter dusch och lite go´fika (kesella och mango igen...), var jag bara helt tvungen att ge mig ut på en promenad. Kunde liksom inte bara motstå Moder Jords flirt när hon är på sitt bästa humör.
En tur ner till havet fick det bli. Så friskt och härligt, där vintern fortfarande för en tapper kamp mot våren. Tung, trött snö mot vintergäck och snödroppar...
Visst är det något alldeles speciellt med närvaron av öppet hav? Jag älskar det! Det finns liksom i mig. Det fria, öppna, oändliga - jag kan andas.

Hemma igen bar det av till affären. Det vankas kalas igen... Mitt "lilla hjärta" fyller "moppe" på onsdag, och har önskat tacos och prinsesstårta. Och eftersom min bil fortfarande inte har blivit utskriven från sin vistelse hos doktorn gällde det att passa på när bil fanns att tillgå. Har förvisso cykelkärra, men att handla inför festligheter för 20 personer låter sig bäst göras i bil.

Och nu; promenad i bloggvärlden och lite te. Med alldeles nyladdade batterier...

                            Lev väl!
                            /Lotta